Helyi közélet

2018.05.12. 10:12

Ismeretelen, misztikus világban jártak

Nyíregyháza - Mindazt láthatóvá tették, ami a biztonságot jelenti a várandós anyáknak és a megszülető gyermeküknek a Jósa András Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán, a születés hete nyílt napján. Jártunk a barátságosan, otthonosan berendezett szülőszobákban, a gyermekágyas részlegen és a szakrendelőkben is.

Nyíregyháza - Mindazt láthatóvá tették, ami a biztonságot jelenti a várandós anyáknak és a megszülető gyermeküknek a Jósa András Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán, a születés hete nyílt napján. Jártunk a barátságosan, otthonosan berendezett szülőszobákban, a gyermekágyas részlegen és a szakrendelőkben is.

Ahol az egyetlen cél, hogy a legnagyobb biztonságban legyen a leendő anyuka és a megszülető gyermek.

– Biztos, hogy én ezt akarom? – nézett kérdőn párjára a fiatalember. Talán azt várta, felmentést kap, de egyetlen pillantás a kedvese szemébe és a gömbölyödő pocakjára eldöntötte a kérdést. A leendő apuka büszkén vette fel a zöld köpenyt, a cipővédőt és lépett be a szülészetre, oda, ahol néhány hónap múlva izgatottan rója a köröket, amikor megszületik a gyermeke. Most mindent megnézhetnek, megkérdezhetnek, mit történik addig, amíg először karjukba vehetik a szerelmük gyümölcsét.

Csodálatos érzés világra segíteni egy babát." Major Gyöngyi

Mindenre figyelnek

És ugyanezért döntött úgy rajtuk kívül több tucatnyi kismama, kispapa és egyszerű, unokát váró nagyszülő és érdeklődő, hogy a születés hete keretében megszervezett nyílt napon a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán bejárjon egy ismeretlen, misztikus világot. A menetrend szigorú, a 20-25 fős csoportok egymást váltják a szakrendelőkben, sürgősségi ambulancián, a szülészeti részlegen, az őrzőben és az újszülött osztályon.

– Nagymamás szülésre készülünk – árulja el menet közben Eszter. Még csak a 14. hétnél tart, ám úgy vélte, jó, ha időben megismerkedik mindennel. – Minden rendben van a babával, már magánúton genetikai vizsgálaton is voltunk, novemberre várjuk a picit – teszi hozzá a nagymama. Mariann mosolyog, ez az élet rendje – véli, és érdeklődve néz be minden szegletbe az alternatív szülőszobában. Előtte már hallhattak a vérvétel rendjéről, a terhességi cukorbetegségről, az ultrahang fontosságáról, s arról is, ez a babára és a mamára nézve is biztonságos.

Az ország legnagyobb születésszámmal – tavaly 3656 baba jött itt világra – büszkélkedő kórház osztályán az egyágyas, a hotel- és alternatív szülőszoba, családi szoba közül bárki azt választhatja, ahol a legotthonosabban érzi magát.

Leendő anyukák és apukák a Jósa András Oktatókórház szülőszobáján | Fotó: Sipeki Péter

– A szülőszobákat folyamatosan fejlesztjük, minden szülőágyhoz tartozik CTG, amellyel végigkövetjük a vajúdás időszakát, figyelve a magzat aktivitását is – mutatott körbe a hangulatosan – franciaággyal, színes függönnyel – berendezett helyiségen Major Gyöngyi szülésznő. A születés csapatmunka, ahol kiváló orvosok, magas szintű tudással rendelkező szülésznők és ápolók mindent megtesznek azért, hogy a leendő édesanyák a legjobb és legnyugodtabb körülmények között, a legnagyobb biztonságban adhassanak életet gyermeküknek.

Nagyon jó orvoscsapat, képzett szülésznők, nővérek dolgoznak a szülészet-nőgyógyászati osztályunkon." Dr. Pap Károly

A varázslat pillanata

– Csodálatos érzés világra segíteni egy babát, látni, ahogy az édesanya mellkasára tesszük az újszülöttjét. Ez az „aranyperc” semmi máshoz nem hasonlítható, ott vagyunk a varázslat pillanatában – vallja minden szülésznő hivatása lényegéről.

Az újszülött osztályon aztán szembesülünk az élet szomorú oldalával.

– Őt itt felejtették – mutat a nővérke egy bűbájos, 38 hétre született, egészséges, jól fejlett csöppségre, aki cumis­üvegből éppen tápszert kap, simogató, óvó ölelésben. A döbbenet pillanata után egyszerre szólalnak meg tucatnyian: most azonnal hazavinném!

A túra végéhez érve a Gávavencsellőről érkezett Anett és Csaba azt mondták, az orvosuk mindent elmondott nekik, de így is nagyon sok hasznos dolgot hallottak. A kismama meg is jegyezte: nem ilyennek képzelte a szülőszobát.

– Június 20-ára várjuk a kisfiúnkat, most hogy mindent láttunk, megnyugtató, hogy nem egy ismeretlen környezetbe érkezünk majd – tette hozzá Csaba.

- KM -


A megnyitón hangzott el

– A szülést mindig körüllengi egyfajta misztikum. A szülészet ma már nem egy olyan elzárt világ, mint korábban volt. Ezért nyitjuk ki a születés hetén az ajtókat, hogy jöjjenek, nézzék meg, kérdezzenek és mi minden kérdésre válaszolunk. Nincsenek titkok – mondta a nyílt nap megnyitóján a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa. Dr. Pap Károly hangsúlyozta: nagyon jó orvoscsapat, képzett szülésznők, nővérek dolgoznak az osztályon, ahol a legtöbb gyermek születik az országban, s a babák száma évről évre nő. A leendő szülők pedig már várták a nyílt napot – jegyezte meg az osztályvezető főorvos.

Dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, s gyakorló szülész-nőgyógyász köszöntőjében kiemelte: a nyíregyházi a legnagyobb szülészeti intézmény, ahol folyamatosan fejlesztik az osztályt, most családbarát szülőszobák kialakítására nyújtanak be pályázatot. Fontos cél a szülés és születés körülményeit a legjobbá, legbiztonságosabbá tenni.

– A város jövője szempontjából is fontos, hogy minél több gyermek szülessen, ezért már a születéstől a tanulmányaik befejezéséig különböző támogatásokkal segítjük a családokat a gyermekek felnevelésében – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában