Helyi közélet

2018.05.20. 18:33

Kalcium a csontokért, a memóriáért

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már a gyermekek körében is határérték alatti az elfogyasztott kalcium mennyisége.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már a gyermekek körében is határérték alatti az elfogyasztott kalcium mennyisége.

A kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot a 4–10 éves gyerekek 35 százaléka – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből. Pedig a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontfejlődéshez.

Minden életkorban fontos

Fontos tudni, hogy a kalcium csontokba beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be, ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről gondoskodni. Nőknél pedig az osteoporosis, csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása. A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális a fél liternyi lenne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt.

Tojás, zöldség, gyümölcs

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység esetén a kalciumpótlásban nagy szerepe lehet (egy éves kor után) a tojássárgájának, életkortól függetlenül a gyümölcsöknek és zöldségeknek is. Ez előbbiek közül a banán, a narancs frissen kifacsart leve, körte, alma tartalmaz kalciumot. Igen magas a szintje a piros ribiszkében és a málnában is. A zöldségfélék közül a brokkoli, burgonya, lencse, karfiol, zöldbab, zöldborsó segítik a kalciumpótlást, s ajánlott a petrezselyem zöldjét is fogyasztani.

- MTI, KM -


Létfontosságú

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.


[related-post post_id="3861656"]

[related-post post_id="3866300"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában