Helyi közélet

2018.05.12. 11:38

Kiállítások keddje a törvényszéken

Nyíregyháza - Sajtónapi tárlatunkat megnézheti a Nyíregyházi Törvényszéken és több járásbíróságon is.

Nyíregyháza - Sajtónapi tárlatunkat megnézheti a Nyíregyházi Törvényszéken és több járásbíróságon is.

Ha azt a szót halljuk, hogy bíróság, elsőként talán az jut eszünkbe, hogy az egy zárt, megismerhetetlen világ, egy hivatal, ahol peres ügyekben döntenek, ítéleteket hoznak, emberi sorsok dőlnek el a falai között.

Beinvitálnak a bíróságra

– Ha kitárjuk a kapukat, s az emberek megismerik a munkánkat, megértik, mi miért történik; ha bepillantást nyernek az ítélethozatal folyamatába és új képet alakítanak ki az igazságszolgáltatásról, akkor nem félelemmel gondolnak majd a bíróságokra – fogalmazott a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, hozzátéve: a megismerés fontos abból a szempontból is, hogy az állampolgárok még inkább elfogadják és tiszteljék a döntéseiket, erősödjön a bíróságok iránti bizalom. Hat évvel ezelőtt, amikor az Országos Bírói Hivatal elnöke meghirdette a „Nyitott bíróság” programot pontosan az volt a cél, hogy nyissunk a társadalom felé – tett utalást az indulásra dr. Toma Attila.

A program célközönsége elsősorban a diákság volt, mára egyre több felnőttet is sikerül „beinvitálni” a falaink közé.

– A tárgyalás- és bíróságépület-látogatási programok, a perszimulációk, azaz „próbatárgyalások” az elmúlt években több ezer érdeklődőt hoztak a be törvényszékre, illetve a járásbíróságokra, de kultúraközvetítő és értéket bemutató rendezvényekkel még több embert, fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólíthatunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy az első alkalommal megrendezett, a Kelet-Magyarország újságíróinak jegyzeteiből és fotóriportereinek képeiből készült kiállítást bemutatjuk a törvényszék épületében és egy körút keretében három járásbíróságunkon, majd a megyeszékhelyre visszatérve, a Toldi utcai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon is – sorolta a sajtószóvivő a kiállítás útját.

Bíróság- és sajtótörténeti nap

Toma Attila kiemelte: – Ez egy országosan is egyedülálló kezdeményezés, mondhatjuk azt is: bíróság- és sajtótörténeti különlegesség. Számunkra nagyon fontos, hogy az állampolgárok gyors, hiteles és közérthető tájékoztatást kapjanak a munkánkról, amiben a megye napilapja korrekt partner, együttműködésünk a kölcsönös tiszteleten alapul – mondta dr. Toma Attila.

A május 15-én kora délután megnyíló tárlat tíz napon át készteti megállásra a törvényszékre betérőket, s azoknak, akik még soha nem jártak a Bocskai utcai épületben, jó apropó, hogy olvasgatás és képnézegetés közben egy kicsit megismerjék a Törvényházat is.

- KM -


Bepillantás a korabeli bíróság életébe

S hogy valóban különleges lesz ez a nap, azt mi sem jelzi jobban mint az, hogy a törvényszék dísztermében mégegy kiállítás látható keddtől.

Az Országos Bírósági Hivatal tavaly meghirdetett „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás” című pályázatán a Nyíregyházi Törvényszék sikeresen vett részt, s egy történeti kiállítást szervezett.

– A törvényszék bírósági titkára, dr. Dezső Bálint, dr. Janthó Lászlónak, a megyei bíróság egykori tanácsvezető bírájának – aki a pályázatot készítő kollégánk nagyapja volt – életútját dolgozta fel. Az elismert és köztiszteletben álló bíró munkássága jelentősen befolyásolta a helyi és megyei bíróság fejlődését, s példaképül szolgált a fiatal bíráknak. A megőrzött és most kiállítássá rendezett személyes iratok, tárgyak, okiratok bepillantást engednek a korabeli bíróság életébe – utalt a másik tárlatra dr. Toma Attila sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik