Helyi közélet

2018.05.15. 17:24

Könnyen felismerték a drogot a kisvárdai diákok

Kisvárda - A felkészülés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyszerészi pályát válasszák.

Kisvárda - A felkészülés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyszerészi pályát válasszák.

A Herba Medica elnevezésű, középiskolásoknak meghirdetett biológia és kémia tanulmányi verseny országos döntőjét Szegeden rendezték meg a közelmúltban. A helyszín nem véletlen, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognózia Intézete hirdette meg a megmérettetést.

Egymásra épülő tudományok

A verseny lehetőséget teremtett a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. Célja a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése, továbbá a felelős és tudatos fogyasztói hozzáállás alakítása volt.

Az orvos- és gyógyszerésztudományokat érintő komplex feladatok révén a verseny célja volt bemutatni a tudományok egymásra épülését, a tudományos kutatást és a gyógyszerészi hivatást.

A versenyre nevezett 240 diák közül a két írásbeli forduló után 15-en jutottak be az országos döntőbe, közöttük a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium négy tanulója is.

Előadás és vizsgálat

A döntőben kétféle feladattípusban kellett helyt állniuk. Az előzetesen megadott három téma közül egyet kellett egy 15 perces előadás keretében bemutatni. A laboratóriumi feladat során az előre kiadott 12 drog közül kellett hármat felismerni, kémiai és biológiai vizsgálatokkal azonosítani, jellemezni, és megadni gyógyászati felhasználási lehetőségüket.

Bár középiskolásoknak hirdették meg a versenyt, a döntőre készülve a diákoknak az eredményes szerepléshez nemcsak a biológia és kémia emelt szintű érettségi követelményekkel, hanem az egyetemi szintű gyógyszerészeti és farmakognóziai ismeretekkel is tisztában kellett lenniük.

KM

Eredmények

Szászi József az 1. helyen végzett és a könyvjutalom mellett egy 150 ezer forintos vásárlási utalványt is kapott.

Szabó Boglárka 2. lett, s a könyvjutalom mellett egy 60 ezer forintos vásárlási utalványt is kapott.

Révész Panna 5. helyezettként a könyvjutalom mellett egy 5 ezer forintos vásárlási utalványt is kapott. Tankó Dorina a 10. helyezett lett, s a könyvjutalom mellett egy 5 ezer forintos vásárlási utalványt kapott.

A diákok felkészítő tanára Tóth Szilvia volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában