Helyi közélet

2018.05.16. 16:36

Május végéig még lehet idei növénybiztosítást kötni

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rekordszámú kárenyhítési kérelemre számítanak a szakemberek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Rekordszámú kárenyhítési kérelemre számítanak a szakemberek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-éig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnyük van, hiszen például bizonyos károk esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók.

Országosan az idén rekordszámú kárenyhítési kérelemre számítanak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban sok kultúrát komoly károsodások értek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bejelentések száma nem tükrözi az országos tapasztalatokat, mert mind a fagy, mind a belvíz kártétele kevésbé jelentős. Az előző évek tapasztalata szerint azonban a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

Egységes kérelem felületén

A biztosításhoz díjtámogatás is igénybe vehető, az igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg – szankció nélkül erre május 15-éig volt lehetőség, illetve munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkenés mellett legkésőbb június 11-éig. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 11-éig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrár kár­enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő-juttatás.

– A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szolgáltatásában résztvevő területileg ­illetékes munkatársát, aki segít a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában – tájékoztatott Rácz Imre.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában