Helyi közélet

2018.05.13. 12:22

Tudománytörténeti ritkaság a Bánkiban

Nyíregyháza - Június elejéig tekinthető meg Nyíregyházán, a Bánki Donát középiskolában 18 magyar származású Nobel-díjas, 330 tudós elme munkásságát ismertető vándorkiállítás.

Nyíregyháza - Június elejéig tekinthető meg Nyíregyházán, a Bánki Donát középiskolában 18 magyar származású Nobel-díjas, 330 tudós elme munkásságát ismertető vándorkiállítás.

Szombaton öregdiák találkozót tartottak a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskolában. A vendégeket Juhász Ferenc igazgató köszöntötte. Külön köszöntötte a közönség soraiban ülő egykori igazgatókat, röviden kitért arra a folyamatra, ami az egykori ipari középiskolából mára a hazai innováció egyik fellegvára lett. A robotika mellett Tóth Bence tanuló jeltolmács kesztyűje is nemzetközi hírűvé tette az intézményt, ahogy korábban az okos tűzoltókabát is díjazott lett.

Fotó: Pusztai Sándor

A felszólalók sorában később a pulpitus mögé lépő dr. Boór Ferenc gyújtóhangú beszédben emlékezett Dr. Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanár és múzeumigazgató által közkinccsé tett Tudománytörténeti Vándorkiállításra, ami a "Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei" – címet viseli. Egy néma főhajtással emlékeztek a megjelentek a kiállításban is bemutatott dr. Horváth István mikrobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia biológia tudomány doktora, az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet szerológiai osztályának négy évtizeden keresztül vezető tanárára, aki a napokban hunyta le örökre szemét. A fejünket felemelve jó hírekkel érkezett dr. Boór Ferenc. A Fejér-szövetség gondozásában egy emlékérmet adtak ki, majd együttműködési megállapodást írtak alá Bakó Andrással, aki a Bánkis Diákokért Alapítvány képviselője, és az ő feladata lesz a megállapodás alapján a "Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei" – vándorkiállítás középkelet-magyarországi terjesztésének szervezése. Ezután a kiállítást megnyitották, és egy közös fotó erejéig mindenki a főépület elé állt.


[related-post post_id="3076566"]

[related-post post_id="3457337"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában