Helyi közélet

2018.06.22. 14:11

A vendéglátóipar örök harc a megmaradásért

Kocsord – A főváros, külföld és a Balaton elszívó hatása vidéken is érezhető, szakképzett munkaerőt – pincért, szakácsot – találni, megfizetni és megtartani kihívás – ismerte el Deme László.

Kocsord – A főváros, külföld és a Balaton elszívó hatása vidéken is érezhető, szakképzett munkaerőt – pincért, szakácsot – találni, megfizetni és megtartani kihívás – ismerte el Deme László. A kocsordi Kraszna Vigadó tulajdonosa úgy látja, a kereslet hatására már egy gyengébb képességű szakács is jó pénzért tudja eladni magát, nagyon jó szakemberből kevés van, s sokat segítene a helyzeten, ha az éttermek maguk nevelhetnék ki a munkatársaikat. Volt arra példa, hogy valaki úgy jelentkezett, hogy korábban több helyen is dolgozott már, mégis az derült ki, szinte mindent a nulláról kellett kezdenie.

– Hónapokra befektetek a munkaerőbe, mire elér oda, ahová kell. A véleményt pedig mindig a vendég mondja meg. A vendéglátóipar örök harc a vendégért, a szakképzett és elhivatott dolgozóért, a megmaradásért, a folyamatos megújulásért és az állandó, magas minőségért, ami nem társulhat megfizethetetlen árakkal – sorolta több mint 15 év tapasztalatával az étterem-tulajdonos.

– Látjuk azt is, ahogy a horribilis fizetés ígérete elcsábítja a fiatalokat, majd azt is, ahogy a szezon végével ott maradnak a bizonytalanra, sokan vissza is térnek, még külföldről is – magyarázta Deme László, hozzátéve: látatlanban vállalják a munkát, s kiderül, azt a hajtást nem bírják, vagy az ígéret csak ígéret maradt.

– Szeretnénk a szakmát visszaterelni a régi dicsfénye felé, legyen becsülete, mert itt hosszú a munkaidő, állandó tisztaságnak kell lenni, mindig topon és kedvesnek kell lenni, mert ha elmaradnak a vendégek, akkor nem lesz fedezete a fizetésnek és jövője az étteremnek – hangsúlyozta az üzletvezető.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában