Helyi közélet

2018.06.02. 08:33

Átfogó képet kapnak a szakmákról

Nyíregyháza - Vidéki iskolákból pályaorientációs tanácsadásra érkeztek a diákok az iparkamarába. A vetítéssel egybekötött beszélgetések a szakmaválasztásban segítették a nebulókat.

Nyíregyháza - Vidéki iskolákból pályaorientációs tanácsadásra érkeztek a diákok az iparkamarába. A vetítéssel egybekötött beszélgetések a szakmaválasztásban segítették a nebulókat.

– Az a célunk, hogy merjenek nyolcadik osztály után megtanulni egy szakmát a fiatalok, jelentkezzenek szakgimnáziumokba – mondta el Mackó Mónika pályaorientációs tanácsadó, kiemelve: egyesek gyerekkoruktól tudatosan készülnek az „álomhivatásra”, másoknak nincs határozott elképzelésük arról, mivel szeretnének felnőttként foglalkozni. – Programjainkon és az üzemlátogatásokon testközelből megismerik a szakmákat, mielőtt eldöntik, hol tanuljanak tovább.

Mi leszel, ha nagy leszel? A kérdésre kevesen tudták a választ.

Nagy volt a sürgés-forgás a megyei iparkamarában pénteken, ahová általános iskolásokat vártak Kemecséről, Vásárosnaményból és Ófehértóról. A pályaorientációs tanácsadásra filmvetítéssel, játékos feladatokkal és előadásokkal készültek.

„A jó szakma aranyat ér”

Mackó Mónika a megye iskoláit járva mutatja be a hazai oktatási rendszerben fellelhető szakképzéseket, s igyekszik megismertetni azok szépségét, kedvet csinálni a szakmatanuláshoz.

– A kamaráknál 2013-óta működik pályaorientációs tanácsadás, tanév közben, szervezetten, minden általános iskolába eljutunk, előadást tartunk, üzemlátogatásokat szervezünk – tudtuk meg Mackó Mónikától. – A legnagyobb probléma, hogy a fiatalok nem ismerik a szakmákat, ezért sok szakterületen nincs kellő utánpótlás.

Mi a munkája egy varrónőnek, hegesztőnek, ápolónak? – tette fel a kérdést. Nem ismerik a munkafolyamatokat, és az alkalmazott technikákat – mondta, és sorolta a példákat: meglepődnek, amikor látják, hogy az autószerelő lemegy az aknába és nyakig olajos, nemcsak szerszámokkal, hanem számítógéppel is dolgozik, vagy éppen a hímzések ma már egy érintőképernyős monitor segítségével kerülnek fel a ruhára. Az üzemlátogatásokon közelebb kerülnek a valósághoz – összegezte a szakember.

Balázs Borbála Vásárosnaményból érkezett a tájékoztatóra, a kézművesség, a kézműves szakmák iránt érdeklődik, nemhiába a rajz a kedvence. A felsős lány varrni vagy festeni szeretne, sőt akár a kettőt ötvözni, mert mint mondta: – A lényeg, hogy a saját ötleteimet meg tudjam valósítani, lakástextileket szeretek tervezni, imádom a színeket, dekorációs textileket szívesen varrnék – mondta Bori, aki zenélni is tanul, semmi különös nem lenne abban, ha végül az iparművészetnél kötne ki.

Ismerkedés, üzemlátogatás

– Az a célunk, hogy merjenek a szakgimnáziumokba, szakközépiskolába jelentkezni a nyolcadikosok, s később örömmel végezzék a választott hivatást – vette vissza a szót a tanácsadó, aki elmondta, hogy a tanév végén 660 kérdőívet dolgoznak fel, amely pályaorientációs munkájuk eredményességéről, a diákok továbbtanulási szándékairól ad képet.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában