Helyi közélet

2018.06.26. 13:26

Az egészségünk őrei lesznek az irodák

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fizikai-lelki egészségünk elsősorban rajtunk múlik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fizikai-lelki egészségünk elsősorban rajtunk múlik.

Egészségfejlesztési irodák (EFI) nyíltak megyénk hat (Nyíregyháza, Nagykálló, Nyírbátor, Vásárosnamény, Mátészalka, Fehérgyarmat) járásában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei irodák uniós forrásból félmilliárd forintot kaptak működésükre, lakossági egészségmegőrző és prevenciós programjaikra a következő két évben – hangzott el az EFI-k munkáját bemutató sajtótájékoztatón a Jósa András Oktatókórházban.

Ne veszítsenek senkit szem elől

– A gyógyító munkához szorosan kötődik a lakosság egészségtudatosságának kialakítása. A születéskor várható élettartam növelhető, a civilizációs betegségek egy része pedig elkerülhető tudatos életvitellel. Az egészségfejlesztéssel foglalkozó irodák feladata éppen az lesz, amire a kórházi vagy a háziorvosi közegben nem mindig jut elég idő: a lakosság tájékoztatása, felvilágosítása, egészséges életmódra nevelése különböző programok segítségével. Közel szeretnénk vinni a lakossághoz az információkat, ugyanis a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség hátterében gyakran életmódbeli okok állnak – mondta dr. Adorján Gusztáv főigazgató.

Több színtéren, nagy közönség

– Nagy szükség van az új szemléletű prevenciós programra, hiszen egyre több a beteg, egyre növekszik ellátottjaink száma, a járási egészségfejlesztési irodákkal egy új frontvonalat nyitunk az elsődleges megelőzésben – emelte ki a program lényeges szakmai elemét dr. Francz Mónika orvosigazgató.

– Ne lepődjön meg senki, ha a megye nagy rendezvényein ott lesznek az egészségügyi szakembereink és szűréseket, állapotfelméréseket végeznek, ugyanis minél szélesebb réteget szeretnénk elérni programjainkkal – emelte ki Morav­csik-Kornyicki Ágota, a járási irodák megyei vezetője, aki elmondta: 24 főállású munkatársuk minden központban és a járáshoz tartozó összes településen állapotfelmérést végez, bevonva a helyi lakosokat különböző életmódváltó programokba, segítséget nyújtanak a dohányzásról és az alkoholról leszokáshoz, a súlyfelesleg leküzdésére dietetikus állít össze étrendet, sportolási lehetőséget kínálnak. A szűrővizsgálatokat követően a kliens állapotjavulását is nyomon követik.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában