Helyi közélet

2018.06.10. 11:22

Az életének szerves részévé vált a kert

Nyírbátor - Tóth Lászlóné Marika esetében nem túlzás kijelenteni: él-hal a kiskertjéért. Gyermekei már kirepültek a családi házból, Gergő Hévizen, míg Réka Ausztriában dolgozik.

Nyírbátor - Tóth Lászlóné Marika esetében nem túlzás kijelenteni: él-hal a kiskertjéért. Gyermekei már kirepültek a családi házból, Gergő Hévizen, míg Réka Ausztriában dolgozik.

Jut rá idő

– A férjem az MSK-nál keresi a kenyerét, sokat van külföldön, így bőven jut időm a kertben tevékenykedni. A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényem, ami megfelelő gondozás mellett tavasztól a fagyok beálltáig virágözönnel tölti meg az ablakokat – fogalmazott lapunknak Marika, aki kérésünkre összeszedte azokat a legnagyobb hibákat, amiket elkerülve évtizedekig csodálhatjuk a muskátlik szépségét.

– A muskátli a forró nyarakon is évről évre bizonyít, napos és félárnyékos erkélyen is késő őszig töretlenül ontja virágait. Bármilyen talajon megél, tűri a forróságot, sőt azt sem veszi zokon, ha egy csöppet elhanyagoljuk és időnként kissé kiszárad a földje. A levelek sárgulását többnyire nem kártevő okozza, hanem hibás gondozás következménye. A muskátli sokkal jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Érdemes kora reggel vagy késő este locsolni, semmiképp ne a legnagyobb hőségben tedd.

– A túllocsolás levélsárgulást okoz, a gyökereknél rendszeresen pangó víz pedig a gyökerek rothadását idézheti elő. A sárga leveleket mielőbb távolítsuk el, az öntözéssel pedig várjuk meg, hogy kicsit kiszáradjon a föld. Párás időben kevesebb öntözést igényel. Vízhiányt jelez, ha a levél széle sárgás. A hideg vízzel öntözés nemcsak ­sárgulást, de a növény pusztulását is okozhatja. Lehetőség szerint esővizet, vagy állott, langyos vizet használjunk.

– Az álló muskátlik imádják az egész napos napsütést. A futó fajták és az angol muskátli viszont nem viselik el az állandó tűző napot. Hűvösebb helyet igényelnek, úgy helyezzük el őket, hogy naponta pár órát árnyékban legyenek. A hőség és szárazság együtt sárgulást vagy a levelek vörösödését okozza. Fontos, hogy a nagy hőségben rendszeres legyen az öntözés. Ha elutazunk és a locsolást nem tudjuk megoldani, érdemes árnyékos helyre tenni a muskátlikat, ahol szintén jól érzik magukat, de kevésbé szárad ki a földjük – mondta lapunk érdeklődésére a nyírbátori Tóth Lászlóné, majd a tápanyaghiány kapcsán megjegyezte:

El kell távolítani

– A tápanyaghiány legbiztosabb jele, ha a levelek halványsárgává válnak. A futó muskátlit hetente, az állót 10 naponként célszerű tápoldatozni. A sárga leveleket, elszáradt részeket, elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani a növényről. A felesleges részek eltávolításával az egészséges és új részekre koncentrál a növény. Ezzel többek közt dúsabb virágzásra ösztönözzük – adott hasznos tanácsokat lapunk kertbarát olvasóinak Tóth Lászlóné Marika.


Olvasóink tippjeit várjuk!

Olyan kerti praktikákat, tanácsokat, ötleteket várunk, amelyek Önnek már beváltak, de megkönnyíthetik a többi kertbarát munkáját is. Gondolunk itt (többek közt) olyan jól bevált metszési, öntözési, ültetési tanácsokra, melyeket szívesen megosztanának lapunk kertbarát olvasóival. Ezenfelül olyan fényképeket is szeretettel fogadunk, melyeken kedvenc növényük, viráguk, gyümölcsfájuk látható.

Arra kérjük olvasóinkat, hogy a kerti tanácsokat és a fényképeket a [email protected] címre küldjék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában