2018.06.30. 13:14
Egészséges, mégsem eszünk belőle eleget
Nyíregyháza - A sajt sok helyen az étkezési kultúra egyik főszereplője: Franciaországban desszertként, vagy ahelyett fogyasztják, Olaszországban nincs nélküle tészta, hazánkban a szendvicsek egyik elengedhetetlen „tartozéka”.
Nyíregyháza - A sajt sok helyen az étkezési kultúra egyik főszereplője: Franciaországban desszertként, vagy ahelyett fogyasztják, Olaszországban nincs nélküle tészta, hazánkban a szendvicsek egyik elengedhetetlen „tartozéka”.
A sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrások, mégsem eszünk belőlük eleget. A legújabb táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, sajtból például 6-7 dkg-ot kellene fogyasztanunk, ám ennek a hazai fogyasztás alatta marad. A legfrissebb adatok szerint évente átlagosan 14 kilogrammnyi sajtot eszünk, szemben az európai listavezető Dániával, ahol ennek a kétszerese, 28 kilogramm fogy, pedig a hazai fogyasztásban a vizsgált élelmiszertípusok közül a maga 90 milliárdos piacával a harmadik helyen áll a sajt a feldolgozott húskészítmények és a sör mögött. A fogyasztók 92 százaléka havonta, 72 százaléka hetente eszik sajtot, viszont szinte mindig ugyanazt az 1–2 sajttípust választjuk.
KM