Helyi közélet

2018.06.03. 11:30

Egy újabb ok, hogy ne spóroljunk a vitaminokkal

Nyíregyháza - Amatőr és profi sportolókat, családokat vártak a megmozdulásra.

Nyíregyháza - Amatőr és profi sportolókat, családokat vártak a megmozdulásra.

A gyógyítha­tatlan sclerosis multiplex ­kórral élők Esztergomban, a Duna partján jótékonysági futást szerveztek a múlt hétvégén. A rendezvény célja az volt, hogy a közelgő világnap kapcsán ráirányítsák a figyelmet a betegséggel élők küzdelmeire.

Ezerarcú betegség

Idehaza 8 ezren élnek az idegrendszert ismeretlen okból megtámadó betegséggel. Kedvezőbb kórlefolyás esetén évtizedeken át együtt lehet élni a betegséggel, ám a fiatalok egy részét néhány év alatt mozgáskorlátozottá teheti.

– Gondozottjaink állapota nem tette lehetővé, hogy nevezzünk a versenyre, de ott voltunk a találkozón – nyilatkozta Kék Ignáczné, a nyíregyházi SM centrum vezetője, aki szerint nem adománygyűjtő, mint inkább figyelemfelhívó akció volt a hétvégi.

Kóros vitaminhiány

– Az autoimmun betegség egyre fiatalabb korban jelentkezhet, erről szóltak az idei előadások, ugyanis évekkel ezelőtt a 20-40 éves korú nők betegségének titulálták a sclerosis multiplexet, de mostanság egyre inkább a húszas éveikben járó férfiaknál is felfedezik. A betegség oka ismeretlen – mondta el a nyíregyházi SM központ vezetője; vannak tudományos kutatások, amelyek rávilágítottak arra, hogy a gyermekkori elégtelen D-vitamin bevitel előidézheti a gyógyíthatatlan betegséget.

– Megfigyelték, hogy azokon a földrészeken és éghajlati övekben, ahol sok a napsütés és több időt töltenek a gyerekek a szabadban, kisebb a betegség előfordulása. Nappali intézményünkben jelenleg 50 beteget mozgatunk át, a gyógytorna javítja állapotukat és életminőségüket. A specifikus mozgássorokkal, valamint fényterápiával a betegek szervezetében kialakuló gyulladásos plakkok csökkenthetők – mondta, s hozátette:

A hétvégi rendezvényen kiderült, hogy a Tai Chi jótékonyan hat a betegek állapotára, a mozgásképes betegek szeretik.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában