Helyi közélet

2018.06.06. 15:57

Elnöki elismerés a Bánkiban fogant Küklopsznak

Nyíregyháza - Újabb díjnyertes szerkezetet épített a Bánki­Robot Team.

Nyíregyháza - Újabb díjnyertes szerkezetet épített a Bánki­Robot Team.

A Víz Alatti Küklopsz egészen a Sándor-palotáig repítette alkotóit a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma falai közül.

Immár negyedszázada, hogy a középiskolában – szakítva a hagyományos megközelítéssel – megkezdte működését a kutatásalapú szakkör, amelyet ma BánkiRobot Team néven ismernek. A Zsigó Zsolt vezette műhelyből olyan figyelemre méltó – nemritkán díjnyertes – szerkezetek kerülnek ki, mint például Tóth Bence jeltolmácskesztűje (első helyezés a tavalyi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen), vagy Halász Tony Wang egyszerű eszközökből felépülő szeizmográfja (első helyezés az idei Bródy Imre Országos Fizika Kísérletversenyen).

– A folyamatos gyűjtés eredményeképpen hatalmas „ötletládánk” van, innen erednek a személyre szabott projektek. Fontos, hogy a végeredmény kézzelfogható legyen – késztermék, esszé vagy akár egy film –, s az utóbbi időben valós problémákra keressük a megoldást – engedett bepillantást a szakkör működésébe a matematika-fizika-informatika szakos pedagógus.

Víz alatti drón

A szakkörösök legutóbb a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi fordulójában kaptak elismerést; ez az egyik legelismertebb nemzetközi ifjúsági díj a szakterületen, világszerte minden évben több ezer középiskolás vesz részt a selejtezőkön. Az esemény nagyszerű eszköze a víz, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének; a hazai forduló fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A bánkis Tóth Bence és a krúdys Zsigó Miklós alkotta csapat pályamunkájában azt vizsgálta, miképpen segíthetik elő a víziközmű-szolgáltatók hatékonyabb működését, eszközük pedig az évek óta fejlesztett víz alatti kutatórobot, amely kinézete miatt kapta a Víz Alatti Küklopsz nevet. Akárcsak tavaly, az idén is különdíjat nyertek, a robot ugyanakkor hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt egy évben.

– A robot lényegében egy víz alatti drón, amely ötven–hatvan méteres mélységig szinte bármire használható: két kamerája és műszerei révén alkalmas például a felszíni vizek állapotának felmérésére. Méri a hőmérsékletet, a mélységet, a vezetőképességet; ha kell, mintát vesz, s igény szerint kiegészíthető. A pályázatunkban azt mutattuk be, hogyan használható a zárt ivóvíztározók monitorozására. Egy tározóból a karbantartások miatt többször is le kell engedni a vizet, a robot e nélkül is fel tudná mérni a hibákat, alkalmazásával csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meg lehetne takarítani egy Máriapócs méretű város évi ivóvízszükségletét, s a nyereség még nagyobb lehet, ha további feladatokat bízunk rá – magyarázta érdeklődésünkre Zsigó Miklós, aki a szereléssel, dizájnnal, a videó- és poszterkészítéssel, valamint a kapcsolattartással járó feladatokat vállalta magára.

– Rengeteg kudarc ért, mire idáig eljutottunk. Az első teszteken derült ki, hogy a megvilágítás komoly fejlesztésre szorul, előfordult motorhiba és beázás is. A második változatnál sikerült negyvenre emelni az eredetileg alig háromperces üzemidőt, s jóval felhasználóbarátabb lett a távirányítás is – taglalta az elektronikáért és programozásért felelős Tóth Bence.

Háromkörös kiválasztás

– A Sándor-palotáig háromkörös kiválasztáson át vezetett az út; a nemzetközi zsűrinek olyan tagjai is voltak, akik Afrikából, Ázsiából, azaz a világ olyan pontjairól érkeztek, ahol máris nagy gond a vízhiány. Nagy öröm az elismerés, ám a különdíj azt is jelzi, hogy van még min dolgoznunk. Jövőre ismét jelentkezünk a pályázatra egy újragondolt szerkezettel, és új felhasználási területeket is keresünk – például a katasztrófavédelem is tudná hasznosítani, a búvárok biztosan örülnének, ha helyettük merülne alá az ötfokos vízben.

Rögtönzött előadás

– A díjátadónak a Sándor-palota Kristályterme adott otthont, ahol az államfőket fogadják. Áder János alaposan felkészült mind az öt döntős pályázatából, tanácsokat adott nekünk, érdeklődött a további fejlesztésről és biztosított a támogatásáról: ha céget alakítunk a robot gyártására, számíthatunk a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi segítségére. Végül megmutatta a palota erkélyéről nyíló panorámát – elárulta, hogy itt szokta kezdeni a munkanapjait –, és rögtönzött előadást tartott nekünk a Dunáról és a főváros életében betöltött szerepéről – zárta beszámolóját Tóth Bence.

Ezüstérem a börzén

Állásbörze a Kelet-Magyarországgal: fél oldalt kapott a sokoldalú Bánki-iskola. Az idén tavasszal nagyszabású állásbörzét rendezett lapunk a nyíregyházi Continental Arénában. A cégek mellett az oktatási intézmények is lehetőséget kaptak arra, hogy közvetlenül mutatkozzanak be a szakmát keresőknek, potenciális munkavállalóknak. Az eseményre a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma delegálta a második legtöbb érdeklődőt, így az intézmény fél oldalon mutatkozhat be a megye olvasótábora előtt.

Jó példa a duális képzésre

– A Küklopsznak köszönhetően a fiúkat meghívták Törökországba, az ifjúsági innovációs verseny és kiállításra, azután irány Anglia – az ottani versenyen a BánkiRobot Team két projektje is elődöntős. A Törökországba szóló repülőjegyeket egy önzetlen, névtelenséget kérő mecénás és a Krúdy Alapítvány fizeti.

– A forgácsolás, darabolás, szerelés mind a Bánki műhelyében készült, de másoktól is kaptunk komoly támogatást: egy cég 100 ezer forint értékben adott 3D-nyomtatással készült alkatrészeket, s sokat köszönhetünk a Nyírségvíznek is: tőlük kaptuk a robot testét, a tesztelésre használt tartályt, Hüse Péter kisvárdai kirendeltségvezető felbecsülhetetlen tanácsait, iránymutatását. Aligha találhatnánk jobb példát a manapság gyakran emlegetett duális képzésre – vélekedett Zsigó Zsolt.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában