Helyi közélet

2018.06.05. 15:09

Felhőbe küldött eredmény, azonnali orvosi visszajelzés

Nyíregyháza - A diabéteszes gyerekek állapotát az aktuális vércukornak megfelelően kezelik.

Nyíregyháza - A diabéteszes gyerekek állapotát az aktuális vércukornak megfelelően kezelik.

Az orvos ül a bankban, a sorszám alapján bőven van ideje, míg az ügyét elintézheti, ezért úgy dönt, belép a felhőbe, ránéz a beteg feltöltette vércukor adatokra, s azonnal visszajelzést küld. Nem, ez nem egy film jelenete, ez ma már a valóság, s nem egy messzi földrészen, hanem Nyíregyházán.

Közvetlen, élő kapcsolat

– Több, mint tíz éve használjuk ki a telemedicina adta lehetőségeket – erősíti meg dr. Kántor Irén. A Jósa András Oktatókórház gyermek diabetológusa szerint a betegellátást javító, az orvos-beteg kapcsolatot kiegészítő telemedicina az egészségügyben megkerülhetetlen. – Mindig van személyes kapcsolat, pontosan ismerem a betegeimet, ez azonban lehetővé teszi, hogy a háromhavonta kötelező vizsgálatok között, bármikor, bárhonnan tanácsot tudjak adni, ez nem személyes, mégis közvetlen és élő kapcsolat – magyarázza a szakember.

A telekommunikációs – számítógép, mobiltelefon – és elektronikus adatátviteli eszközöket használhatjuk diagnosztikára éppúgy, mint terápiára. Ma már nincs olyan az emberrel kapcsolatos biológia adat vagy megfigyelés, amit ne lehetne számszerűsíteni, ez pedig rögzíthető és továbbküldhető, az adatok rendszerezése, elemzése alapján pedig következtetések vonhatóak le.

– Az egyik legegyszerűbben mérhető, és évtizedek óta használatos adat a vércukor. A betegek állapotát az aktuális vércukornak megfelelően kezeljük. A rendszeresen mért, megfelelően tárolt adatok nekünk és a betegnek is az állapotáról, a kezeléséről nagyon fontos információt adnak – hangsúlyozza dr. Kántor Irén, éppen ezért csak olyan vércukormérőt használnak, amelyek tárolják az adatokat és továbbítani is tudják akár közvetlenül, vagy a mobiltelefon adatátvitelét használva egy felhőbe, ahová ha belép az orvos, azonnal látja az adatokat.

Mér, gyűjt, rendszerez

– Ma már a magyarországi mérők is mérik, gyűjtik, rendszerezik, tárolják az eredményeket, s az inzulinpumpák adatait is meg tudjuk jeleníteni, amit szintén fel tud tölteni a beteg a felhőbe, ezt bárhonnan meg tudom nézni, s rögtön tudok tanácsot, javaslatot adni. A vércukor-szenzorok is napról napra fejlődnek, már nagyon alacsony tartományban is pontosan mérnek, s olyan kényelmi funkciókkal vannak felszerelve, amelyek a beavatkozás egy része alól is tehermentesítik a beteget. Az icipici, hajszálvékony elektróda folyamatosan méri a vércukrot, s attól függően, hogy a beteg mit választ, a saját megjelenítő eszközén, vagy telefonon a letöltött applikáción keresztül látja az aktuális értékeket. Bizonyos értékhatár alatt vagy fölött a szenzor jelzést küld, ami érkezhet a szülőhöz, de akár a kezelőorvoshoz is. Ha pedig a szenzor a folyamatosan adagoló inzulinpumpához csatlakozik akkor a pumpa működését is befolyásolni tudja – avatott az eszközök világába a gyermekorvos, endokrinológus, diabetológus.

Genetikai diagnózis

– Nyíregyházán már genetikai diagnózist is fel tudunk állítani. Vannak ugyanis olyan gének, amelyek megléte esetén biztosan diabéteszes lesz a gyermek. Mi ezt ki tudjuk szűrni és nyomon tudjuk követni, így elkerülhető, hogy egyik napról a másikra, váratlanul érje a betegség. Ma Magyarországon 10 000 ilyen beteg él, eddig 400-at találtunk meg, abból 200 Nyíregyházán és környékén él, de nem azért, mert itt gyakoribb a genetikai vagy más néven monogenes diabetes, hanem azért, mert a nyíregyházi és környéki diabetologusok, háziorvosok gyakrabban kérik a centrum közelsége és a betegség ismertsége miatt ezt az egyszerű vérvételből elvégezhető genetikai vizsgálatot.

Egyre több a diabéteszes gyermek

– Szomorú tény, hogy az I. típusú, inzulinterápiát igénylő diabéteszes betegek száma folyamatosan növekszik, melynek hátterében genetikai és elsősorban külső környezeti tényezők hatása áll. S ami még aggasztóbb, hogy a legnagyobb mértékben az óvodások körében nő a számuk – mutatott rá dr. Kántor Irén.

– A II. típusú cukorbetegség az elhízáshoz kapcsolható, s mivel az elhízott gyerekek száma is fokozatosan nő, már 18 éves koruk előtt sokan már a II-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ez azért nagy gond, mert az egyik legkövérebb európai országgá verekedtük fel magunkat, s az a gyerek, aki korán elhízottá, cukorbeteggé válik, az az életminőségében és élethosszában is elmarad az egészséges kortársaitól.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában