Helyi közélet

2018.06.27. 12:11

Felmentés, ítélet, fellebbezés

Nyíregyháza - Ítélethirdetéssel folytatódott a NyírVV Kft. volt ügyvezetője és két társa ellen indult büntetőügy.

Nyíregyháza - Ítélethirdetéssel folytatódott a NyírVV Kft. volt ügyvezetője és két társa ellen indult büntetőügy.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a tavaly júniusban első fokon hozott ítéletet, s a nyíregyházi városüzemeltető cég volt ügyvezetőjét, B. P.-t a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette alól felmentette. Ugyanakkor a gazdasági csalás bűntettét hűtlen kezeléssé minősítette, valamint hamis magánokirat felhasználás vétségében bűnsegédként találta bűnösnek a vádlottat a tanács, s a korábbi 4 év börtönbüntetést, 4 év közügyektől eltiltást 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette. A tanács a másodrendű vádlottat, D. P.-t 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évre felfüggesztette, a harmadrendű N. J.-t 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette, míg az N. J. vezette céggel szemben kiszabott pénzbírságot 10 millió forintra mérsékelte.

Fiktív számlák

A tanácsvezető bíró szerdai több mint egy órás szóbeli indoklásában a felmentéssel kapcsolatban elhangzott, a másodfokú eljárásban nem nyert bizonyítást, hogy B. P. egy önkormányzati tulajdonú cég – melynek feladata többek között Nyíregyházán a földutak karbantartása, útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése – ügyvezetőjeként 2011-ben és 2012-ben megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, s az sem, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi óradíj helyett átalánydíjas elszámolásra, hogy nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak.

Bizonyítást nyert azonban, hogy a vádlottak 32 millió forintos kárt okoztak azzal a városüzemeltető cégnek, hogy 2012. szeptemberében B. P. ügyvezetőként olyan vállalkozási szerződést kötött N. J.-vel, melyről tudta, hogy az abban foglalt földút stabilizálási munkákat nem végzi el. Decemberben a kft. kiállította a fiktív számlákat, D. P., mint az önkormányzati cég egy csoportvezetője a valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat aláírta, a cég pedig kifizette a számlát.

Nem jogerős

Az ítélet D. P. és N. J. esetében jogerős, az elsőrendű vádlott és védője, valamint az ügyész is fellebbezést jelentett be, így a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik az ügy.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában