Helyi közélet

2018.06.01. 11:13

Kifizetődő lehet a sokoldalú tudás

Fehérgyarmat - Szakács, hegesztő, eladó, asztalos könnyen el tud helyezkedni a szatmári térségben.

Fehérgyarmat - Szakács, hegesztő, eladó, asztalos könnyen el tud helyezkedni a szatmári térségben.

A több lábon állást segíti a Kisvárdai Szakképzési Centrum Móricz Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola a következő tanévben induló esti tagozatos képzéseivel. – A vállalkozó kedvűek szeptembertől két év alatt sajátíthatnak el egy szakmát – tudtuk meg Somlyai Róberttől, az iskola tagintézmény-vezetőjétől.

Nem ritka például, hogy a szakácsok pincérnek is beállnak." Somlyai Róbert

– A munkaerő-piaci igényekre reagálva, számos hiányszakmában (hegesztő, hűtő- és légtechnikai szerelő, ipari gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózatszerelő, pincér, szakács, eladó, asztalos, elektromos gép- és készülékszerelő) képzünk szakembereket, ezekben a szektorokban nagy szükség van az utánpótlásra a térségünkben.

Nem a „papír” miatt csinálják

– Sokan jelentkeznek a munkaügyi központ tanfolyamaira, a rapid képzésekre tehát van igény. A szakképzésben a hangsúly a minőségi szakmai gyakorlaton van, mi ezt a saját tanműhelyeinkben garantáljuk – folytatta Somlyai Róbert. – Korábban a nappali képzésben két szakmát is megszerezhettek a fiatalok ingyen, sokan éltek a lehetőséggel. Nappalin továbbra sem kell fizetni az első OKJ-s szakmáért, a másodikért viszont már igen. Az esti tagozatról azok sincsenek kizárva, akik már rendelkeznek ilyen bizonyítvánnyal, és „nekifutnának” egy másiknak.

– A jelentkezők többsége nem pusztán az OKJ-s bizonyítványai számát szeretné növelni, vagy kitolni az iskolapadban töltött időt, hanem mihamarabb munkába akar állni.

Nem mindegy, mennyiért

– Akik kötött munkaidőben dolgoznak, azoknál a nappali tagozat szóba sem jöhet, ellenben heti három délutánra szabaddá tudják tenni magukat. A munkaerőpiac változik, sosem tudni, mikor kell váltani, vagy éppen egy úgynevezett rokonszakmában elhelyezkedni. Nem ritka például, hogy a szakácsok pincérnek is beállnak, hiszen a vállalkozásoknál felmerülő munkaerőhiányt a feladatkörök átcsoportosításával így orvosolni tudják a cégvezetők. Egy másik ok, amiért igény van az esti tagozatos szakképzésre: a cégeknél túl sok a betanított munkás, és meg kell oldani a képzésüket.

– A szatmári térségben eladót, szakácsot, asztalost és hegesztőt keresnek leginkább, de a fémiparban, a vendéglátásban elkel a munkaerő, s nem mindegy, hogy bizonyítvánnyal a zsebükben a fiataljaink garantált bérminimumot kapnak vagy minimálbért – tette hozzá az igazgató.

- KO -


Lapunk ajándéka

Állásbörze a Kelettel: negyed oldalt kapott a Móricz-iskola

Nagyszabású állásbörzét rendezett lapunk, a Kelet-Magyarország az idén tavasszal Nyíregyházán. A jeles eseményre a Kisvárda Szakképzési Centrum Móricz Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolából is sok érdeklődő érkezett, így az intézmény – ígéretünkhöz híven – negyed oldalon mutatkozhat be a megye olvasótábora előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában