Helyi közélet

2018.06.08. 10:06

Kötelező, a fiatalok mégis kedvelik…

Nyíregyháza - A közösségi szolgálat ideje alatt az érettségi előtt álló diákok belekóstolhatnak a munka világába.

Nyíregyháza - A közösségi szolgálat ideje alatt az érettségi előtt álló diákok belekóstolhatnak a munka világába.

– Évek óta lehetőséget biztosítunk a középiskolások számára a kötelező 50 órás közösségi szolgálat teljesítésére. Részt vehetnek a kreatív foglalkozások előkészületi munkáiban és a foglalkozásokon, segédkeznek könyvtárunk rendezvényeinek lebonyolításában, felolvasóként hangoskönyvek készítésében. Emellett raktározási feladatokat látnak el, segítenek a ruhatárban, szkennelnek, digitalizálnak és adminisztrációs munkákat végeznek. Jelenleg tizenkilenc iskolával állunk kapcsolatban, az idén már 250 tanuló teljesítette nálunk a kötelező közösségi szolgálatot – mondta el Tomasovszki Anita.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hozzátette: a diákokat igyekeznek a kompetenciájuknak megfelelően bevonni a munkafolyamatokba. Fontos, hogy a gyerekek megismerjék a könyvtár teljes hálózatát és betekintést nyerjenek a dolgozók mindennapi feladataiba, ezzel is segítve őket abban, hogy az iskolapadból kikerülve könnyebben tudjanak elhelyezkedni a munka világába.

– A hozzánk érkező tanulókat két kiemelt projektbe vonjuk be. Az egyik a Csiriptanya-program a gyermek olvasókért: a középiskolásokat arra kérjük, hogy vegyenek részt aktívan a foglalkozásokon, segítsenek az apróságok olvasóvá nevelésében. A másik a strandkönyvtár, amit két éve működtetünk, és amit az idén szervezettebben, több olvasnivalóval, új nyitvatartással, nagyobb létszámmal készülünk megvalósítani – továbbra is a közösségi szolgálatra jelentkező diákokkal – részletezte Tomasovszki Anita.

Szolgálat és önkéntesség

Perjéssy Panna, a Krúdy Gyula Gimnázium diákja több területen is „szolgálja a közt” lelkiismeretes munkájával.

– Alapvetően a megyei könyvtárban fogom teljesíteni a félszáz órát, mert érdekel a könyvek világa. Már voltam ott pár alkalommal, érdekes előadásokon vettem részt. Segítek, ahol tudok, mindeközben rengeteget tanulok. Lehetőséget kaptam felolvasásra is, már nagyon várom. A vakáció ideje alatt fogom teljesíteni a hátralevő 20–25 órát, mert tanítási – esetemben tanulási – időszakban nem nagyon tudtam időt szakítani erre.

– Örömmel megyek önkénteskedni az Állatbarát Alapítványhoz, szívesen foglalkozom a szeretetre éhes, gazdátlan állatokkal, felüdítő sétákat teszünk együtt. Ezt és a közösségi szolgálatot sem teherként élem meg, sokkal inkább lehetőségként, ahol bizonyíthatok, tehetek valami hasznosat. Szeretek másoknak és másokon segíteni – mesélte Panna.

A mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház is tárt karokkal várja a közösségi szolgálatra jelentkező fiatalokat.

– Az Esze Tamás Gimnázium az elsők között, 2012-ben kötött szerződést a kulturális központtal. A középiskolások aktívan bekapcsolódhatnak a város kulturális rendezvényeibe, közben tanulhatnak, nő az általános műveltségük, javul a viselkedéskultúrájuk. Önkéntes munkájukkal ugyanakkor sikeresebbé tehetnek egy-egy rendezvényt, segítséget nyújtanak a dolgozóknak – említette Zsoldos Judit. A kulturális központ igazgatóhelyettese a kiváló együttműködést szám­adatokkal is alátámasztotta: tavaly 30 kilencedik évfolyamos tanuló összesen 220 órát, 41 tizedikes 320, 23 tizenegyedik évfolyamos 270, 15 végzős pedig 110 órát dolgozott a rendezvényeiken.

Szorgalmasak, lelkiismeretesek

– Részt vettek a magyar kultúra napja és a nemzeti ünnepeink tiszteletére rendezett megemlékezéseken, kiállítás-megnyitókon, valamint az Amatőr Színjátszó Találkozón. Legnagyobb létszámban a Fényes Napokon tevékenykedtek. Szorgalmasan és lelkiismeretesen dolgoztak, elégedettek voltunk velük. Az Esze Tamás Gimnáziumon kívül a Gépészeti Szakközépiskolával, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziummal, valamint az Egri Dobó István Gimnáziummal kötöttünk együttműködési megállapodást, ezekből az iskolákból a nyári szünidő alatt teljesítettek a tanulók néhány óra közösségi szolgálatot.

CsA, PI


Kidolgozhatják iskolájuk tűzriadótervét

– Jelenleg ötven oktatási intézménnyel van megállapodása a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, tavaly 806 diák teljesítette megyeszerte a közösségi szolgálatát a kirendeltségeken, illetve tűzoltóságokon – tudatta lapunkkal Dóka Imre szóvivő.

– A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, segíthetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, versenyek szervezésében, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is.

– Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, adatbázisok készítésében és a lakosságfelkészítésben. Az iparbiztonság iránt érdeklődő fiatalok a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek alkalmazásában vehetnek részt, de tevékeny szerepet kaphatnak járműveink és eszközeink karbantartásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában