Helyi közélet

2018.06.16. 09:07

Mélyrepülésben az ipari meggy felvásárlási ára

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A mennyiséggel nincs baj, a minőséggel és az árral annál inkább.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A mennyiséggel nincs baj, a minőséggel és az árral annál inkább.

Mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet hazánkban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a tavalyi termés 59,8 ezer tonna volt, az idén ennél jobb eredményre számít a testület. Az éves meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető, ennek harmadát fogyasztja frissen a lakosság. Az észak-alföldi régióban, azon belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ter­mesztenek a legnagyobb területen (2678 hektár) meggyet, a kertekben pedig beindult a nagyüzem: javában szüretelik a korai fajtákat. A mennyiséggel nincs baj, a minőséggel és az árral annál inkább: a 150–160 forintos konzerv- és hűtőipari induló ár 10–15 százalékot esett, a léipari meggy ára pedig jóval a „gazdaságos betakaríthatóság” alsó határa alatt van: csupán 30–50 forintot adnak érte.

Javában szedik a meggyet a megyében, ez most a sláger: „Már minálunk babám, már minálunk babám az jött a szokásba, hogy nem szedik a meggyet, nem szedik a meggyet fedeles kosárba…”

Összeért a sok termés

– Az ezredforduló idején telepítettünk hét hektárnyi meggyest itt, ahol élünk, Érpatak-Zsindelyestanyán – mutatott körbe Bakai István, aki az eredetvédett újfehértói fürtös meggypálinka alapját képező gyümölcsöt termeszti. – Tavaly jóval magasabb volt a felvásárlási ár. A tavaszi időjárás kedvezett az érésnek, nálunk átlagos termés várható ebben a szezonban.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelőjének számít, Lengyelország után a második helyen áll. Az országban megtermelt jó minőségű meggy mintegy 80 százalékát exportálják: a korábbi évek adatai alapján 20-25 ezer tonna friss meggyként, 38-45 ezer tonna meggybefőttként, 4-6 ezer tonna pedig fagyasztott meggyként kerül a külpiacokra. Az ország legjelentősebb célpiaca Németország; az elmúlt három évben friss meggyből 9-11 ezer tonna, fagyasztott meggyből 3,5-4 ezer tonna, konzervmeggyből pedig 25-27 ezer tonna került a német piacra.

A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) lapunkhoz pénteken eljuttatott meggypiaci elemzésében ez áll: – Az idén minden jelentősebb európai meggytermelő országban jó termést várnak, és általános a korábbi szezonkezdet is. Hazánkban a jelenlegi kilátások alapján 80 ezer tonna körüli termés várható.

Rövid szezonra kell felkészülni, a 7–10 nappal korábbi szezonkezdet mellett várható, hogy az érdemi mennyiségek június végére levonulnak a piacról, így 3-4 hétre szűkül a betakarítási időszak. Ezért egyes időszakokban (várhatóan június 20-a körül, a főfajták érésének kezdetével) jelentős mennyiségi torlódás is kialakulhat. Az elmúlt napokban hullott bőséges csapadék nyomán számottevő változások következtek be a jelenleg szüretelt Érdi bőtermő minőségében: a gyümölcshús „felhígult”, így a betakarítás után vagy feldolgozás közben kireped. A magas víztartalom nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem.

Termés gondok

A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételeknél jelentős (10-30 százalékos) minőségi levonások vannak, s gyakori, hogy a léiparba kell „átirányítani” a szállítmányokat, így a termelők az utóbbi napokban jelentős veszteségeket szenvedtek el; a feldolgozók (a léipart kivéve) sem jutnak elegendő mennyiségű és minőségű alapanyaghoz. Egy-egy termesztőkörzetben a cseresznyelégy-fertőzöttség is gondot jelenthet.

A későbbi érésű főfajták (Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, Petri, stb.) betakarítása napokon belül elkezdődik. Esetükben egyelőre a fán nem tapasztalhatók minőségi problémák, de a „dunsztos” időjárás miatt még nagy bizonytalansági tényező az antraknózis, a monília fertőzés, s a gyümölcsrepedés is.

- GB, LTL -


Piaci kilátások

Az elmúlt hét óta az időjárás mellett leginkább a külföldi vevők hatnak a meggypiacra. Utóbbiak vásárlásának eddigi elmaradása miatt a feldolgozó üzemi paritáson értendő hazai árak csökkentek az elmúlt egy hétben. A nettó 150-160 Ft/kg-os konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15 százalékot esett, a léipari meggy ára szinte soha nem látott mélyrepülésben a „gazdaságos betakaríthatóság” alsó határa alatt van: 30-50 Ft/kg.

Sok még a bizonytalanság

A következő hét meggypiaca bizonytalanságokkal terhelt ezért a FruitVeb és az Ékasz az alábbiakra figyelmeztet:

A kínálati oldalt még jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők és a növényvédelmi problémák. Nagyon nagy kérdés, hogy a lengyel és német keresletnek milyen elszívó hatása lesz. A későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz – akár pozitívan, akár negatívan – a szűk időszakra feltorlódó mennyiség piaci levezetésére. Ezért e kritikus időszakban mindent meg kell tenni a betakarítás széthúzása, illetve a termelői és feldolgozó hűtőkapacitások mozgósítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában