Helyi közélet

2018.06.19. 10:43

Mihamarabb ismerjék meg az olvasás örömét

Újfehértó - Az olvasás a tanulás és a személyiségfejlődés alapja.

Újfehértó - Az olvasás a tanulás és a személyiségfejlődés alapja.

Meglehetősen mozgalmasan teltek az újfehértói iskolások és óvodások napjai a tanév végéhez közeledve. Az intézmények az idén is bekapcsolódtak egy rangos és jelentős pedagógiai, valamint nevelési célokat megfogalmazó rendezvénysorozatba: a hangosolvasás hetébe.

Mesék, történetek

A V4-ek országában már több éve szervezett hangosolvasási kampányhoz csatlakozva a Zajti Ferenc Kulturális Központ Újfehértón is megszervezte, hogy minél több felnőtt olvasson fel hangosan meséket, történeteket a 4–10 éves korosztálynak.

A program célja, hogy ösztönözze a szülőket, pedagógusokat, könyvtárosokat, s minden más, a jövőért felelősen gondolkozó embert, hogy olvassanak hangosan gyermekeiknek, és ismertessék meg őket a könyvek csodálatos világával. Az iskoláskorú gyerekek a hangosolvasást maguk is gyakorolhatják, ugyanis számos tudományos kutatás is igazolja, hogy megannyi tanulási előnnyel is jár a hangosan felolvasás.

Képességeket fejleszt

A szakemberek szerint fejlődik a gyerekek memóriája, szövegértési képessége, beszéd közben szépül nyelvi kiejtésük. A szövegértésnél a lényegkiemelés, következtetési képesség és logikai készségük is fejlődik.

Az olvasás élmény, érzelmeket vált ki az emberből, ezáltal alakul, változik, érik a személyiség. Mindemellett a rendezvénnyel arra is fel szeretnék hívni a felnőttek figyelmét, hogy kövessék és irányítsák már a legkisebbek olvasási szokásait is, s mutassanak jó példát nekik.

Az újfehértói felolvasási „maratont” négy helyszínen rendezték meg: az Erkel Ferenc tag­intézményben, a Napsugár tagóvodában, az Istenszülő Oltalma Görög Katolikus Óvodában és Általános Iskolában, ahol mint mindig, most is lelkesen fogadták és mosolyt csaltak a tanulók arcára.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában