Helyi közélet

2018.06.01. 14:14

Minden termesztővidéken előfordulnak vírusok

Nyíregyháza - A vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban telelnek át.

Nyíregyháza - A vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban telelnek át.

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének laboratóriumában olyan molekuláris genetikai markereket fejlesztettek, melyekkel egyrészt kimutatható a burgonya M- és S-vírus fertőzöttségének mértéke, másrészt elkülöníthetők a rezisztens és fogékony fajták.

A kutatóintézet közleménye szerint a burgonya mozaikosságát okozó vírusok (A-, X-, M- és S-vírusok) a világ minden termesztővidékén előfordulnak.

Nehezen észrevehető tünetek

Ezek a vírusok szabad szemmel egyáltalán nem vagy csak nehezen észrevehető tüneteket okoznak, a fertőzött növények, különösen S-vírus esetén, gyakran teljesen tünetmentesek – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem sajtóirodája.

– Az M- és S-vírusokkal fertőzöttségnek önmagában nincs jelentős termésveszteséggel járó következménye, csak akkor, ha más, például Y-vírussal is fertőzött a növény. Ez a komplex vírusfertőzés már akár teljes termésveszteséggel járhat, az érzékeny fajták esetében akár a növények gyors elhalásához is vezethet. A burgonya mozaikosságát okozó vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban és az árvakelésekben telelnek át, vektorokkal (például levéltetű) vagy mechanikai úton terjednek – ismertette lapunkkal a fejlesztés eredményeit Dobránszki Judit, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) tudományos főigazgatója.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában