2018.06.01. 14:14
Minden termesztővidéken előfordulnak vírusok
Nyíregyháza - A vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban telelnek át.
Nyíregyháza - A vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban telelnek át.
A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének laboratóriumában olyan molekuláris genetikai markereket fejlesztettek, melyekkel egyrészt kimutatható a burgonya M- és S-vírus fertőzöttségének mértéke, másrészt elkülöníthetők a rezisztens és fogékony fajták.
A kutatóintézet közleménye szerint a burgonya mozaikosságát okozó vírusok (A-, X-, M- és S-vírusok) a világ minden termesztővidékén előfordulnak.
Nehezen észrevehető tünetek
Ezek a vírusok szabad szemmel egyáltalán nem vagy csak nehezen észrevehető tüneteket okoznak, a fertőzött növények, különösen S-vírus esetén, gyakran teljesen tünetmentesek – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem sajtóirodája.
– Az M- és S-vírusokkal fertőzöttségnek önmagában nincs jelentős termésveszteséggel járó következménye, csak akkor, ha más, például Y-vírussal is fertőzött a növény. Ez a komplex vírusfertőzés már akár teljes termésveszteséggel járhat, az érzékeny fajták esetében akár a növények gyors elhalásához is vezethet. A burgonya mozaikosságát okozó vírusok leggyakrabban a fertőzött vetőgumókban és az árvakelésekben telelnek át, vektorokkal (például levéltetű) vagy mechanikai úton terjednek – ismertette lapunkkal a fejlesztés eredményeit Dobránszki Judit, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (DE AKIT) tudományos főigazgatója.
KM