Helyi közélet

2018.06.21. 07:21

Rablás, vasvilla, áram a kilincsben - El sem hiszi, milyen atrocitások érik olykor a mentősöket

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A mentősöknek a verbális és fizikai atrocitások mellett a lopások miatt is aggódniuk kell.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A mentősöknek a verbális és fizikai atrocitások mellett a lopások miatt is aggódniuk kell.

A mentősöket – hivatásukból és feladatellátásukból adódóan – köztisztelet övezi, ennek ellenére is ki vannak téve esetleges bántalmazások veszélyének – nyilatkozta lapunknak dr. Korcsmáros Ferenc. Az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi régiós igazgatója elmondta: a kivonuló mentőegységekkel szembeni inzultusok gyakorisága az utóbbi időben valóban mutat némi emelkedést, alkohol vagy drog befolyása alatt álló betegek idéznek elő konfliktusokat. A verbális és fizikai atrocitások mellett a lopások miatt is aggódhatnak, nem véletlenül, hiszen a múlt héten is megloptak egy súlyos balesetnél szolgálatot teljesítő mentőst Gödöllő mellett. Az eset kapcsán jártunk utána, milyen veszélyeknek vannak kitéve mentőseink.

Tömeges balesetnél mentett egy mentős, miközben meglopták. Az elmúlt hét végén Gödöllő közelében történt balesetben három súlyos és három könnyű sérültet látott el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egysége, amikor a mentőmotoron hagyott zubbonyból valaki elemelte az egyik mentős mobiltelefonját, iratait és készpénzét. A mentősökkel szembeni lopások és inzultusok szerencsére nem gyakoriak, mégis fel-felbukkannak. Portálunk utánajárt, megyénkben mennyire gyakoriak a hasonló esetek, s munka közben milyen veszélyeknek vannak kitéve a mentősök.

Nem hétköznapi hivatás

Hivatásukból és feladatellátásukból adódóan köztisztelet övezi a mentősöket, ennek ellenére érhetik őket váratlan helyzetek. A bejelentés alapján nem tudják kiszűrni, mi vár rájuk egy helyszínen, a riasztást követő tizenöt perc múlva látják meg, milyen szituációba is csöppentek.

– Az Országos Mentőszolgálat kivonuló mentőegységeivel szembeni inzultusok gyakorisága az utóbbi időben valóban emelkedő tendenciát mutat – nyilatkozta lapunk megkeresésére dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet régiós igazgatója.

– Sajnos, az első vonalbeli ellátók bizonyos fokú kockázatnak vannak kitéve, amely elsősorban hivatásunk sajátosságaiból ered. Főleg a módosult tudatállapotban lévő betegek agresszív, támadó, nézeteltérést, vitát generáló viselkedése okozhat problémát, hiszen a fentiek hatására a beteg viselkedése konfliktuskeresővé válik. Meg kell említenem, hogy a fiatalok körében sajnos, jelentős az alkohol és tudatmódosító szerek együttes használata; szerencsére fizikailag ritkán bántalmazzák a mentőegység tagjait, általában a verbális agressziót kell kezelnünk – mondta el az igazgató.

Váratlan, kockázatos helyzetek

– Ilyenkor nem bonyolódunk vitába, próbáljuk rendezni a helyzetet. Természetesen a mentőszolgálat megteszi a szükséges lépéseket a bajtársak védelmében, ha feloldhatatlan a feszültség vagy tettlegességig fajul, hívjuk a rendőrséget – árulta el dr. Korcsmáros Ferenc.

Erőszakos cselekményeknél (utcai, kocsmai verekedés, testi bántalmazással járó családi perpatvar) a mentőknek meg kell várniuk, amíg a rendőrség is kiér a riasztás helyszínére, garantálják épségüket, s biztonságban elláthatják a sérülteket, egyébként korábban a mentőszakápoló képzés részeként önvédelmet is tanultak. Ismert olyan, évekkel ezelőtti nyíregyházi eset, amikor az alkoholos befolyás alatt álló skizofrén beteghez kiérkező mentősöket a szomszédok figyelmeztették, hogy az ellátásra szoruló áramot vezetett a bejárati ajtó kilincsébe, végül a rendőrkommandósok segítségével jutottak be a lakásba. Hallani lehetett olyan esetről is, amikor a feldühödött hozzátartozók vasvillával mentek a mentőautónak, mert testvérükön már nem lehetett segíteni.

– A hirtelen egészségkárosodást elszenvedett beteg és rokona felfokozott érzelmi állapotban van, amely bizonyos mértékig természetes emberi reakció. Ilyenkor az időérzék módosulhat, egyes szavak, gesztusok téves értelmezése szülhet konfliktust. A mentőszolgálat munkatársai jól kommunikálnak, fel vannak készülve a nehezen kezelhető páciensekre, és arra is, hogyan közöljék a rossz hírt. A veszteséget szenvedő család mély fájdalmat él át, nem gondolják meg, mit mondanak, nincs kontroll a cselekedetük felett. Ilyenkor a mentősök empatikus hozzáállása vezethet célra – fűzte hozzá dr. Korcsmáros Ferenc.

Nem hagyják szem előtt az eszközöket

A fizikai atrocitások mellett legfőképp a lopások miatt aggódhatnak a mentők, nem véletlenül, ugyanis többmilliós életmentő eszközökkel róják az utakat minden egyes nap.

Központi záras, riasztókkal ellátott mentőautókban többnyire biztonságban vannak az értékeik, de bizonyára emlékeznek az olvasók is azokra az esetekre, amikor évekkel ezelőtt a GPS-ekért sorra törték fel a mentőkocsikat. A navigációs rendszer elterjedésével ezzel ugyan felhagytak, ám sohasem hagyják szem előtt orvostechnikai eszközeiket az egészségügyi dolgozók.

Mások is ki vannak téve a fenyegetettségnek, nagy vissz­hangja volt 2012-ben, hogy Nagykállóban defibrillátort, EKG-t loptak el az ügyeleti autóból. Az orvost házhoz hívták, s amíg bent ellátta a beteget, az autó szélvédőjét betörték, és a sürgősségi ellátáshoz szükséges orvosi eszközöket, gyógyszeres táskát ellopták. A tolvajt alig negyedórával később elfogta a rendőrség.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában