Helyi közélet

2018.06.17. 19:24

Rájuk kell vetni egy pillantást!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden 18 év feletti felnőttnek ajánlott a melanóma- és bőrrákszűrés.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Minden 18 év feletti felnőttnek ajánlott a melanóma- és bőrrákszűrés.

Kinyitottak a standok, itt a fürdőszezon, a kánikulát egyre inkább csak a vizek közelében lehet elviselni. A bőrgyógyászok nem győzik elmondani, hogy az önfeledt fürdőzés, napozás közben a főszabályt – miszerint a napon tartózkodni 11 és 15 óra között veszélyes – ne feledje senki. S jönnek máris az örökös szólamok a fényvédelemről, az anyajegyek szűrésének fontosságáról. Az egészségügyi oldalakon gyakorta vissza is köszönnek a riasztó statisztikák, amelyek nem is túlzóak, erősítette meg lapunknak dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos, aki elmondta: egy százezer lakosú városban évente 40-50 új melanómás (bőrrákos) beteget diagnosztizálnak.

Ne spóroljunk a krémekkel

– A fényvédőket egész nyáron, mindennap használni kell, ugyanis a napfény bőrkárosító hatása összeadódik, a bőr ugyanis nem felejt. Ne legyen kifogás, a fényvédő krémek használatával a me­lanóma kialakulásának esélye csökkenthető a leginkább – kezdte a leglényegesebb ­információkkal a bőrgyógyász szakorvos, s hozzátette: ma már annyira nagy a választék a fényvédő készítményekből, hogy mindenki talál bőr­típusának, ízlésének megfelelőt.

– A napallergiás, atópiás, zsíros bőrtípusúak kérjék a gyógyszerészek javaslatát, mert a fényvédők különböző bőrápolásra alkalmas krémekkel is kombinálhatók. A hölgyeket azzal inspiráljuk, hogy ráncosodni is később fognak, ha védik magukat a naptól – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Évente ajánlott a szűrés

Az UV-B sugárzásnak tartósan kitett bőrön lévő anyajegyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, de csak akkor ijednek meg az emberek, amikor már késő.

Még mindig kevesen tudják, hogy a melanóma agresszív daganatfajta, amely nagyon rövid időn belül képes áttéteket adni, a túlélési esélyek pedig akkor a legjobbak, ha korai stádiumban felfedezik az elváltozást.

– Egy speciális fényforrással ellátott lámpával elvégezhető a kontroll. Ma már sok helyen számítógépes anyajegyvizsgálatot végeznek, a bőrgyógyász a szerkezetéből látja, hogy szabályos-e, esetleg növekedésnek indult, és kóros-e az elváltozás.

– Az anyajegy szűrése gyakorlatilag bőrrákszűrést jelent – szögezte le a doktornő. – A daganatos elváltozás háromnegyede valamilyen anyajegyből indul ki, de az anyajegyek méretében, alakjában tapasztalt változások mellett a bőrön újonnan megjelenő foltokra, kinövésekre és egyéb elváltozásokra is figyelni kell. Az otthoni önellenőrzés során tehát a teljes testfelületet javasolt alaposan átvizsgálni.

A gyanús anyajegyek növekedhetnek, alakjuk megváltozik, sötétebbé válnak, és esetenként véreznek is, tehát ha ezek közül bármelyiket tapasztalják, azonnal el kell menni bőrgyógyászhoz.

– A kevésbé látható testrészeken később észlelhető a baj, mert nincs szem előtt, ezért bízzák orvosra az ellen­őrzést – mondta dr. Beleznay Gyöngyike, s azt is kiemelte, hogy nem elég csak az anyajegyet figyelni, a bőrön látható új elváltozásokat, foltokat is kell.

Időskori bőrbetegség

Általában idősebb korban jelentkezik a bazalióma (gyakori bőrdaganat).

Kialakulásának okát nem tudni pontosan, de a napfénynek, elsősorban az UV-sugárzásnak, az immunrendszer gyengeségének, illetve az immunrendszert elnyomó gyógyszerek hosszú távú szedésének kulcsszerepe van a daganat kialakulásában.

– A bazalióma a felnőttek harmadánál előfordulhat, kézen, arcon jelenik meg – mondta a szakorvos. – A tipikus elváltozás egy fájdalmatlan, a bőrből kiemelkedő, gyöngyházfényű, faágszerű ereket tartalmazó, kisebesedő elváltozás. Tartalmazhat pigmentet is, ilyenkor sötét színű és sokszor megtévesztésig hasonlít a melanómára. Felületes formája pedig egy karéjos szélű, vékony, helyenként kisebesedő, vörös plakként jelentkezik. Lassan növekszik, és közben roncsolja a környező bőrt vagy szöveteket. A tumor áttétet más szervekbe nem ad, eltávolítása a bőrből egyenlő a gyógyulással.


Összevethetők a leletek

Ma már olyan korszerű technológia áll rendelkezésre az anyajegyszűrésben, amivel a beteg teljes testfelületéről digitális képeket lehet készíteni. A szoftver az előző vizsgálat képével összeveti a bőr aktuális állapotát, így garantált, hogy nemcsak az anyajegyekben bekövetkezett változások, de a legkisebb új folt sem marad észrevétlen. Ha egy elváltozás gyanús, plasztikai úton el lehet távolíttatni, mielőtt tovább terjedne – olvasható a weborvos.hu-n.


[related-post post_id="3889654"]

[related-post post_id="3890915"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában