Helyi közélet

2018.06.13. 17:02

Stabil állomány, felfelé ívelő eredmények Kisvárdán

Kisvárda - A régió rohamos fejlődésével lépést tart a közbiztonság fenntartásával megbízott rendőri egység. Statisztikai adatok támasztják alá: a tíz évvel ezelőtti esetszámok tavalyra megfeleződtek.

Kisvárda - A régió rohamos fejlődésével lépést tart a közbiztonság fenntartásával megbízott rendőri egység. Statisztikai adatok támasztják alá: a tíz évvel ezelőtti esetszámok tavalyra megfeleződtek.

A Kisvárdai Rendőrkapitányság illetékességi területe teljes mértékben lefedi a járást. A régióközpont mellett Dombrádnak és Ajaknak van városi státusza.

– A kapitányság illetékességi területe 523 négyzetkilométer, minden települést beleszámítva több mint 56 ezer fő lakja – tájékoztatott Barnai Sándor ezredes, a Kisvárdai Rendőrkapitányság vezetője.

Barnai Sándor ezredes

Románia, Szlovákia és Ukrajna határához közelítve nem szokatlan a külföldiek jelenléte. A határforgalom segítése és a migrációs ellenőrzések is bőven adnak elfoglaltságot a helyi zsaruknak.

– Az átutazó idegenforgalom mellett a várost érő turisták száma sem hanyagolható el. Szezonban a várfürdő napi 3500 vendéggel számol, aminek a 60 százaléka külföldi. A lakosok alapvetően a mezőgazdaságból élnek, azonban az elmúlt évek dinamikus innovációja fellendítette az ipart és a kereskedelmi szektort is. Kisvárda centrális jellegét mutatja, hogy itt található a Felső-Szabolcsi Kórház, hat középiskola és egy főiskolai tagintézmény. Közel hatezer diák tanul ezekben – jellemezte a kapitány.

A rendőri állomány azonban nem viseli magán a mozgolódás jegyeit. Stabil gárdával küzdenek a bűn ellen. Összesen 127 fő szolgál a kapitányságon.

– A fluktuáció számomra ismeretlen jelenség – folytatta az ezredes. – A leszerelés nagyon ritka, az utóbbi időben kényszer miatt távoztak azok a kollégák, akik időközben diplomát szereztek, azonban nem tudtam számukra tiszti beosztást biztosítani. A bűn­ügyi helyzet már nem ennyire statikus, de erről is csak pozitív értelemben tudok beszámolni. Az ismertté vált bűncselekmények száma az elmúlt hat hónapban folyamatosan csökkent, jelenleg évi 600–700 esettel számolunk. Megfigyeléseink szerint két ok miatt történik kevesebb lakásbetörés a korábbihoz viszonyítva. Csökkent az elhagyatott ingatlanok száma, és vélhetően a bűnözőknek kevésbé vonzó egy lakott épület. Megnyugvással tölt el az is, hogy korábban a területünkön garázdálkodó bűnbandákat felszámoltuk, tagjaik jelenleg szabadságvesztés büntetésüket töltik. Munkatársaim a felszabaduló kapacitásaikat hatékonyan használják fel, fokozott közterületi jelenlétükkel megelőzik az elkövetést, ezáltal alacsonyan tartják a bűncselekmények számát. A felderítésünket a városba négy évvel ezelőtt telepített kamerarendszer támogatja. Említésre méltónak gondolom, hogy a területünkön már két éve nem találkoztunk gépkocsilopással. A közlekedési szakterületnek a 4-es főútvonal és néhány alsóbbrendű közút forgalma jelent kihívást. A közúthálózat korszerűsítése javította a baleseti statisztikai adatokat. A vasúti forgalmat pedig a Budapest–Záhony közötti 100-as főútvonal befolyásolja.

A szabolcsiak a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A kisvárdai Szent László Óvoda udvara május 29-én délelőtt zsibongó apróságokkal telt meg. Két csoport kicsinyei is kíváncsiak voltak a kék ruhásokra.

– Az idei év szeptemberétől a nagycsoportosoknál indítottam el az Ovi-Zsaru programot – magyarázta Cservenyák Bernadett százados, főnyomozó. – A mai nap a zárás, összegzés jegyében zajlott, amit igyekeztünk rendőrségi élményekkel dúsítani. Idén három óvodában dolgoztam, de a következő évadban már hat intézmény jelezte előre csatlakozási szándékát.

De vannak napi bűnügyek is: május 28-án Kisvárda belvárosából tett bejelentést egy férfi, hogy nyoma veszett a pénztárcájának. Kiderült, nem pusztán arról van szó, hogy elhagyta.

– A térfigyelő kamerák rögzítették, hogy a sértett elveszíti, de azt is, hogy egy férfi megtalálja. A lövőpetri V. Miklós (29) szerencsésnek érezte magát abban a pillanatban, majd délután már kevésbé, mivel a munkahelyéről állítottuk elő. Az anyagi javakat a magáénak gondolta, a tárcát pedig elhajította. A tulajdonosnak az elhagyott összeget hiány nélkül visszaadtuk – ismertette Baráth Csaba százados, vizsgálati osztályvezető-helyettes.

V. Miklóst jogtalan elsajátítás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók.

Az államhatár közelsége miatt a vasúti közlekedés biztonságát is kiemelt feladatuknak tekintik a kisvárdaiak. Május 29-én délután nemzetközi akció keretében el­len­őrizték a pályaudvart és a környékét, valamint az érkező szerelvények utasait.

– Az akcióba bevontuk a MÁV vasútbiztonsági szolgálatát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereit, a helyi polgárőröket és a bűnügyes kollégákat – mondta Szalonna Mihály őrnagy, a közrendvédelmi osztály helyettes vezetője. – Kiemelt feladatként kezeljük a kerékpárosok és a gyalogosok szabályos közlekedését is, a kijelölt átkelőhelyek használatát. Előfordult, hogy a gyalogosok lerövidítették az utat, és a vágányok között sétáltak. Minden esetben figyelmeztettük a szabálysértőket, hogy a saját testi épségük érdekében tartsák be a törvényt.

A vasút mellett a közúti forgalom szabályosságára is figyelmet fordítanak a helyi zsaruk. A traffipaxot a 4-es főutat Kisvárdával összekötő Attila utcára telepítették. Parancsnoki vélemény szerint a hét órán át tartó ellenőrzés eredménye megnyugtató. Csupán három gyorshajtóval szemben intézkedtek, mindegyik csak csekély mértékben lépte át a megengedett legnagyobb sebességet. A szabálykövetés nem kizárólag az állampolgárokra jellemző. A kapitányságvezető összességében elégedett a kollégáival, akik, mint mondta, becsülettel és tisztességgel teszik a dolgukat.

- Zsaru Magazin/Fenyvesi Beáta -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában