Helyi közélet

2018.06.15. 08:51

Szükség van rájuk a bajban

Nyíregyháza - Hétszázmillió forint támogatás a hazai önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezeteknek.

Nyíregyháza - Hétszázmillió forint támogatás a hazai önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezeteknek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében két szakterületen, a tűzoltósági és a polgári védelmi feladatok ellátásában is évek óta nő az önkéntes segítők száma – mondta Dóka Imre. A katasztrófavédelem megyei szóvivője hozzátette: a megye területén 34 önkéntes tűzoltó egyesület működik, s mind kötött valamilyen szintű együttműködési megállapodást a működési terület szerint legközelebbi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal, így Nyíregyháza 10, Mátészalka 9, Kisvárda 4, Nyírbátor 3, Hajdúnánás 3, Tiszaújváros 1, Debrecen 4 egyesülettel.

Harminc megyei önkéntes tűzoltó egyesület több mint 22 millió forint támogatást kapott az idei pályázaton." Dóka Imre

Együtt és önállóan is

– Az önkéntes tűzoltók átlagosan a vonulások tíz százalékában segítik az önkormányzati és hivatásos tűzoltók munkáját. Legtöbbjük még nem rendelkezik rendszeresített szakfelszerelésekkel, mégis hatékonyan képesek egy-egy eset során beavatkozni, így például egy avartűznél kéziszerszámokkal segíthetik a hivatásos tűzoltók munkáját, vagy lakóháztűznél, műszaki mentésnél is elláthatnak feladatokat a hivatásos egységek mellett – említette a feladatokat a szóvivő.

A megye területén négy önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület működik, Demecserben, Tyukodon, Nagykállóban és Tarpán.

– Ahhoz, hogy egy egyesület önálló beavatkozásra jogosulttá váljon, igen szigorú feltételeket kell teljesítenie – hangsúlyozta Dóka Imre. – Rendelkeznie kell tűzoltásvezetővel, megfelelő gépjárművezetővel, elegendő számú beavatkozó tűzoltóval és gépjárművel, valamint alkalmas felszereléssel, ezen felül felkészültségét évente gyakorlaton is bizonyítania kell.

Az idén 30 megyebeli egyesület pályázott a központi költségvetésből kapott támogatásra és több mint 22 millió forint értékben nyertek el szak- és védőfelszerelésekre, képzésekre és működésre forrásokat.

Mentés és helyreállítás

Jelenleg országosan több mint húszezer-kétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

– Polgári védelmi szakterületen egy megyei mentőszervezet 71 taggal, 16 járási 467 önkéntessel és 98 települési önkéntes mentőcsoport 879 taggal elsősorban alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítéssel rendelkezik, ezen felül a „Nyír” és a „Szamos” Mentőcsoportok árvízi és vízi mentési szakterületi minősítéssel is. További két járási mentőcsoport logisztikai és vezetés-irányítási, valamint egy járási mentőcsoport könnyű városi kutató-mentő és kötéltechnikai mentő szakterületen is képesítést szerzett – mondta a szóvivő.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. A megyei Nyír Mentőcsoport hatmillió forint támogatást nyert az idén kiírt központi pályázaton technikai eszköz fejlesztésre, gépjármű beszerzésre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában