Helyi közélet

2018.06.15. 09:54

Újra összeállnak a kockák

Nyíregyháza - Nyitottság és elfogadás kell ahhoz, hogy összeálljon a mozaikcsalád. Lévai Ágnes Melinda pszichológus válaszol.

Nyíregyháza - Nyitottság és elfogadás kell ahhoz, hogy összeálljon a mozaikcsalád. Lévai Ágnes Melinda pszichológus válaszol.

Mozaikcsalád az, amelyben legalább az egyik félnek van az előző házasságából született gyereke. A válások emelkedésével egyenes arányban nő a mozaikcsaládok száma is; minden hetedik család él ma mozaikcsaládként, s egyre többször mindkettő, az anya és az apa is viszi magával gyerekét az új családba, s tovább bonyolódik a kép egy közös gyermek érkezésével. A mozaikcsaládok életében a türelemnek van a legfontosabb szerepe, mert ahogyan a hagyományos család élete sem az egyik pillanatról a másikra teljesedik ki, úgy a mozaikcsaládnak is hosszú utat kell bejárnia. Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus a következő levelet kapta rovatunkban.

Mindenképpen javasolt a közös nyaralás az édesapával és az új családdal, azokkal, akik érzelmileg hozzátartoznak." Lévai Ágnes Melinda

Túl sok a kérdőjel

„Egyetlen, nyolc éves kislányomat nem merem elengedni az édesapjával és új családjával nyaralni. Egy éve váltam el férjemtől, lányunkat érzelmileg megviselte az édesapjától való elszakadás, sok közös élményük volt, és nagyon szereti. A volt férjemnek azóta új családi fészke van, tipikus mozaikcsalád az övék, az élettársának is a miénkhez hasonló korú lánya van. A férjem kitalálta, hogy elvinné lányunkat egy hétre nyaralni, de a „pótmamát” szinte alig ismeri. Egy-két közös családi ünnepet töltöttek együtt, és tudom, hogy hiányoznék neki, annyira hozzám nőtt. Másrészt nem szeretném, hogy bármilyen bántódása essen, érzelmi értelemben véve…”

Változáson mennek keresztül

– Az aggódó anyuka levele nem szokatlan, mégis figyelmet érdemlő több szempontból is. A szeretet nem múlik el a szülő és gyermek között a válás során, függetlenül attól, ki marad, és ki költözik el. A szülőségből nem lehet elválni. A gyereknek az a legjobb, ha békésen tudnak kommunikálni a felnőttek, ha a gyermek mellett maradó fél is támogatja a kapcsolattartást, a távolabbra került szülő rendszeresen keresi a kapcsolatot a gyermekkel – emelte ki válaszában Lévai Ágnes Melinda, szakpszichológus.

– A levélíró nem tért ki arra, hogy az elmúlt egy évben eddig hogyan zajlott mindez, volt-e kiszámíthatóság, rendszeresség? Minden gyereket megvisel a válás, még nagyobb károkat okoz az, ha bármilyen okból, de megszakadnak a találkozások.

– A mozaikcsaládok sajátossága, hogy megismerik egymást azok a családtagok is, akik az új helyzet által alkotnak családot, és eddig nem találkoztak.

Lassan összeszokik az új család

– Jelen esetben a nyaralás, a közös élmények jó alkalmat nyújthatnak arra, hogy a férfi mellett lévő hölgy – akit nem szükséges pótmamaként sem említeni, sem szólítani –, az ő lánya és a levélíró kislánya közelebbről megismerjék egymást – javasolta a szakember, aki szerint azt a benyomást kelti a levélíró, hogy legkevésbé ő dolgozta fel a válást, és amiatt aggódik, ami természetes folytatása lenne az általa is elismert, és korábban jól működő apa-lánya kapcsolatnak.

– A „hiányoznék neki, annyira hozzám nőtt” mondata pedig arra utal, hogy nagyon nehezen engedi el gyermekét, rosszabb esetben az apa „büntetésére” alkalmazott módszer, ha nem engedi el a gyermeket, ebben az esetben a láthatás akadályozása jogi kérdéseket is felvet – hívta fel a figyelmet a szakpszichológus.

– Mindenképpen javasolt a közös nyaralás az apával, és azokkal, akik érzelmileg hozzátartoznak, a levél alapján nem látom indokoltnak az ellenkezőjét. A levél írójának érdemes lenne szakember segítségével feldolgozni a válás okozta veszteségeket, hogy át tudja értékelni jelenlegi életét, szülői szerepét – mondta el a szakpszichológus, családterapeuta.

KO


Eltérő családformák

Pótanyás család: férfinek van egy vérszerinti gyermeke és az apa új társa lesz a pótanya.

Összetett mozaik: a nő is és a férfi is hoz gyermeket az új kapcsolatba

Mozaikcsalád közös gyerekkel: az előző kapcsolatokból származó gyerekek mellett közösek is születnek az új kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában