Helyi közélet

2018.06.09. 08:46

Valóra vált a fehérgyarmatiak álma

Fehérgyarmat - A fehérgyarmati tanuszoda kiemelkedő befektetés Magyarország jövőjébe.

Fehérgyarmat - A fehérgyarmati tanuszoda kiemelkedő befektetés Magyarország jövőjébe.

Pénteken felavatták, megáldották, megszentelték a fehérgyarmati Kürtgyarmat Tanuszodát.

– Az úszás az egyetlen olyan sport, amelyben, ha nem vagyunk járatosak, életveszélyes is lehet – fogalmazott a fehérgyarmati Kürtgyarmat Tanuszoda pénteki avatóünnepségén dr. Szabó Tünde. – Mindig nagy öröm egy létesítményt átadni, különösen, ha ilyen régóta és ilyen sokan vártak rá. A jövő bajnokának lehetősége ott rejlik minden gyermekben, ezért ez az európai színvonalú tanuszoda kiemelkedő befektetés Magyarország jövőjébe; egy csodálatos létesítmény, ami minden igényt ki tud szolgálni – fűzte hozzá a sportért felelős államtitkár.

Az európai színvonalú intézmény azonban nemcsak a fiatalok és a város, hanem minden korosztály és az egész térség érdekeit szolgálja.

– Rég vártuk, és most eljött az idő: ledolgoztuk a több évtizedes lemaradást az oktatás, a verseny- és szabad­idősport területén egyaránt – mondta köszöntőjében dr. Péter Csaba, a járási székhely polgármestere.

Hazánk peremvidékén sokáig elérhetetlen álomnak tűnt egy uszoda felépítése, mielőtt a kormány meghirdette a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Programot – ennek égisze alatt az elsők között tették le Fehérgyarmaton az alapkövet, pénteken pedig ünnepélyes keretek között fel is avatták a Kürtgyarmat Tanuszodát.

Minden korosztálynak

– Közel 40 ezer lakos számára vált valóra egy álom – fogalmazott köszöntőbeszédében dr. Péter Csaba. – Rég vártuk, és most eljött az idő: ledolgoztuk a több évtizedes lemaradást az oktatás, a verseny- és szabadidősport területén egyaránt. – Sok tehetséges gyerek él Fehérgyarmaton és a térségben, akik korábban nem tudtak kibontakozni, vagy időt és pénzt nem kímélve messzire kellett utazniuk egy uszoda kedvéért. Ez a tan­uszoda azonban nem csak a gyerekeket, hanem minden korosztályt szolgál, az egészségmegőrzés fontos alapköve. A hasznosságán, fontosságán túl az összefogás erejéről is tanúskodik; köszönet illeti a kormányt, amiért összefogott az önkormányzattal egy hátrányos helyzetű térség érdekében. Becsüljük meg, legyünk rá büszkék, töltsük meg tartalommal! – zárta szavait a város polgármestere.

A múlt tiszteletére, a hagyományok ápolására utal, hogy a Kürtgyarmat nevet kapta az intézmény, s az ünnepi műsorokat – citerazene, néptánc – is a múlt értékeiből válogatták.

– A politika legfontosabb feladata a jövő nemzedékek útját egyengetni – kezdte beszédét dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki még Fehérgyarmat polgármestereként elindította a programot. – Az előző négy évben közel hétmilliárd forint támogatást kapott a város, és ehhez az is kellett, hogy a megyei képviselők figyeljenek egymásra, fontos legyen nekik egymás sikere – méltatta a mellette álló dr. Szabó Tünde államtitkárt és dr. Seszták Miklós kormánybiztost, majd hozzátette: a város nemcsak tehetséges gyerekekben bővelkedik, hanem rátermett pedagógusokban is.

Áldás, szentelés, bemutató

– Mindig nagy öröm egy létesítményt átadni, különösen, ha ilyen régóta és ilyen sokan vártak rá – ezt már dr. Szabó Tünde mondta, akit büszkeséggel töltött el, hogy az avatóünnepség miatt Szabolcs-Szatmár-Beregre figyelt az egész ország. – A jövő bajnokának lehetősége ott rejlik minden gyermekben, ezért ez az európai színvonalú tan­uszoda kiemelkedő befektetés Magyarország jövőjébe; egy csodálatos létesítmény, ami minden igényt ki tud szolgálni – jelentette ki a sportért felelős államtitkár.

A szónokok Risztov Éva olimpiai bajnok úszóval vágták át a nemzeti színű szalagot, a térség polgármesterei nevében pedig Dán Csabáné nábrádi polgármester ragadott ollót. Az áldás és szentelés után a gyerekek egy úszóbemutatóval vették birtokukba a tanuszodát.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában