Helyi közélet

2018.06.20. 07:34

Zsíros kenyér helyett leves és főzelék - a nyári szünetben se maradnak ebéd nélkül a rászorulók

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nyári szünetben ingyenes meleg ebédhez juthatnak a rászoruló gyermekek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nyári szünetben ingyenes meleg ebédhez juthatnak a rászoruló gyermekek.

Uszkán kiemelt feladatként tekintenek a nyári étkeztetésre. Az idén eddig 115 iskolás korú gyermeket nevelő, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, főként halmozottan hátrányos helyzetű család igényelte meg az ingyenes juttatást, a létszám azonban augusztustól körülbelül százötvenre bővül az óvodásokkal együtt.

Csak a normatív van

– A tiszabecsi iskola konyhájával kötöttünk szerződést, a szállítást pedig megoldjuk mi magunk a falugondnoki szolgálattal és a közfoglalkoztatottakkal közösen. Az idősek napközijében tálalunk, ott elfogyaszthatják a gyerekek a meleg ebédet, aki pedig úgy gondolja, hazaviheti az ételt – mondta el érdeklődésünkre dr. Sértő-Radics István. Uszka polgármestere hozzátette: a településen Start-program keretében évek óta burgonyát, káposztát, hagymát és babot termesztenek, amiből rendszeresen szállítanak a tiszabecsi konyhára is, amit ott felhasználnak.

– Az állami normatíva mellé sajnos, az önkormányzat nem tud további forrást rendelni, de így is tartalmas és változatos ételekhez jutnak az uszkai gyerekek – fűzte hozzá dr. Sértő-Radics István.

Ópályiban mintegy 400 rászoruló gyermeket érint az ingyenes szünidei étkeztetés.

– Június 25-étől 43 napon át, egészen a szünidő végéig jöhetnek a gyerekek a községi ebédlőbe, s vihetik haza műanyag dobozokban az ételt. Naponta és fejenként 570 forintot fordíthatunk erre a célra – avatott be a részletekbe Herdon János, akitől megtudtuk azt is: pályázat útján választották ki a legmegfelelőbb szállítót.

– Az előző évben elégedettek voltunk, ezért az idén is ugyanaz a mátészalkai vállalkozó hozza az ételt az ópályi gyerekeknek – jegyezte meg a község polgármestere.

– Tavaly a nyári szünetben kevesebb mint 160-an, az idén már több mint 170-en igényeltek ingyenes meleg élelmet a településünk konyháján – számszerűsítette a tényeket Földi István, Kocsord első embere.

– Büszke vagyok arra, hogy ezzel is segíteni tudjuk a gyermekes családokat, hiszen rengeteg szülő dolgozik, napszámba jár, így nem tudja más módon megoldani vakációzó gyermeke számára az étkezést. Elismerés illeti a konyhai dolgozókat is, hiszen nap mint nap változatos és ízletes ételeket készítenek a fiataloknak – tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva, a hivatal a lakosság minél nagyobb részének igyekszik támogatást nyújtani, legyen szó étkeztetésről, lakhatásról, gyógyszer- vagy tüzelőanyag vásárlásról.

Még lehet igényelni

– A nyíregyházi önkormányzat beszerzési eljárás után választotta ki a szolgáltatót, az idén a rászoruló gyermekek nyári szünidei étkeztetésének biztosítására a Passion for Food Kft.-vel kötöttünk megállapodást – említette dr. Krizsai Anita, a szociális és köznevelési osztály osztályvezetője.

– Az előző évekhez képest változást jelent az étel házhoz szállítása a jogosultak részére, mivel korábban osztópontokon vehették át az ételt. Továbbá a menü levest és főételt is tartalmaz, míg korábban egytálételt tudtunk biztosítani. Ez évben az adagonkénti állami támogatást az önkormányzat saját forrásból kiegészítette adagonként 600 forintra. Ettől az intézkedéstől sikerül magasabb színvonalon biztosítanunk az étkeztetést, és remélhetőleg ezáltal a jogosultak is nagyobb arányban veszik igénybe a szolgáltatást.

– A jelenlegi adatok alapján 1241-en jogosultak az étkezésre, közülük 972-en igényelték az ellátást, amiről a szülőknek, törvényes képviselőknek május 25-éig kellett nyilatkozniuk az önkormányzat által küldött nyomtatványon. Aki nem igényelte a jelzett időpontig az étkezést, a nyilatkozatát módosíthatja az önkormányzatnál. Az ellátást 55 munkanapon keresztül biztosítjuk, minden hétköznap 10 és 14 óra között szállítják ki a jogosult lakcímére az előre kicsomagolt ételt.

KM


Kik és milyen módon vehetik igénybe a nyári gyermekétkeztetést?

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény 2016. január 1-jétől hatályos módosításával önálló gyermekvédelmi természetbeni ellátásként határozzák meg a szünidei gyermekétkeztetést. Az új szabályozás alapján a települési önkormányzat a déli meleg főétkezést a szünidőben a szülő vagy törvényes képviselő kérelmére ingyenesen biztosítja a hátrányos helyzetű gyermekek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára – függetlenül attól, hogy a gyermek intézményi jogviszonnyal rendelkezik-e.

A bölcsődés kortól, tehát az 5 hónapos gyermektől kezdve a legfeljebb 18. életévét betöltött fiatal számára kell – a fentiekben említett feltételek alapján – a szünidei étkeztetésről gondoskodnia a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti települési önkormányzatnak.

A nyári szünetben legalább 43 munkanapon – legfeljebb a nyári szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon, valamint az ezen időtartamra eső, a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon kell biztosítani az étkezést a kérelmezők számára. A főszabály szerint helyben kell elfogyasztani, ám ha erre nincs lehetőség, akkor az étel elvihető, kiszállítható.

Ha az igénylő gyermek a szünidei étkeztetést valami miatt (betegség vagy más ok) nem veszi igénybe, tájékoztatni kell az intézményt vagy az önkormányzatot a távolmaradásról, annak várható időtartamáról, az étkeztetés újbóli igénybevételének idejéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában