Helyi közélet

2018.07.03. 11:18

A drága euró drágítja a nyaralást is

Nyíregyháza - Azokat, akik a teljes összeget kifizették, nem érinti az áremelkedés.

Nyíregyháza - Azokat, akik a teljes összeget kifizették, nem érinti az áremelkedés.

– A helyzet komoly, a több mint 330 forintos euró nagyon sújtja az ágazatot – ismerte el hétfőn délelőtt Bicsérdy Rita. A Sky Travel utazási iroda tulajdonosát, vezetőjét arról kérdeztük, az árfolyamváltozás milyen hatással van a már kifizetett és a még csak leelőlegezett utakra.

A bűvös nyolcas szám

– Azokat, akik már az utazás teljes költségét kifizették, ez nem érinti, ám azok, akik csak az előleget tudták le, illetve nem fizették ki a teljes árat, áremelkedésre számíthatnak – ez lehet pár ezer, de több tízezer forint is. Egy törvényi szabályozás értelmében, ha a devizaárfolyam-változás miatt a drágulás mértéke nem haladja meg a 8 százalékot, akkor az utazásszervező állja a különbözetet, de 8 százalékos emelkedésnél ezt át lehet hárítani az utasra, akinek 8 napja van eldöntetni, hogy kifizeti-e a plusz költséget vagy sem.

– Amennyiben eláll az utazástól, a befizetett összeget visszakapja – foglalta össze a legfontosabbakat a szakember. Az utazási irodájuk is folyamatosan kapja az értesítéseket, mely szervezők nem vállalják a plusz költségeket.

– Ez a hetünk erről fog szólni, folyamatosan értesítjük majd az utasainkat – vetítette előre a feladatokat Bicsérdy Rita. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy mikor és hová utazik, nem szívesen mond le a nyaralásról.

– Ilyenkor legtöbben a félretett költőpénzből fizetik ki a különbözetet, tudomásul veszik, hogy kint kevesebbet költhetnek – említette az ügyvezető. S szintén az eredeti terv megtartása mellett szól, hogy ha vissza is kapják a befizetett összeget, a hová és mennyiért kérdésre kell választ találni, de ma a belföldi utak sem olcsóbbak a külföldi nyaralásnál.

Érinti a buszos utakat is

Kiderült, hogy a buszos utakra indulók is számíthatnak drágulásra, hiszen az üzemanyagot, regisztrációs és autópályadíjakat, egyéb szolgáltatásokat euróban kell kifizetni.

Arra a kérdésre, hogy fel lehet-e készülni az árfolyamdrágulásra, Bicsérdy Rita az válaszolta, nem. A katalógusárakat hónapokkal korábban, előző ősszel határozzák meg, s még ha kalkulálnak is némi árfolyammozgással, jelentős változással nem lehet előre tervezni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában