Helyi közélet

2018.07.21. 12:07

Csűrdöngölés Harangodon

Harangod - Az idei Téka táborban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Bürkös zenekar.

Harangod - Az idei Téka táborban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Bürkös zenekar.

– A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket! – tartja Sebő Ferenc, s ebben a szellemben élnek a Téka tábor szervezői és látogatói is. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ma este harmincnegyedik alkalommal tárja ki kapuit a nagyközönség előtt a népművészeti rendezvény.

Tánc, tánc és még több tánc

A tábort Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere nyitja meg este nyolc órakor a Kállai Kettős Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjának közreműködésével. A hagyományos zászlófelvonás és a foglalkozásvezetők bemutatása után hajnalig tartó táncház kezdődik.

Ahogy azt már megszokhattuk, a jövő hét végéig tartó programok jelentős része a néptánc köré szerveződik, de nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások és szakmabemutatók sem. Az aprók és gyermekek tanításával indulnak a napok Márton Lászlóné, Antal Dóra és Antal Roland vezetésével. Délelőttönként és délutánonként szeghalmi, haranglábi román, marossárpataki és bukovinai táncokat tanít Mahovicsné Ladányi Anita, Mahovics Tamás, Busai Zsuzsanna és Norbert, Antal Dóra és Roland, valamint Márton Julianna és Ignácz Gergő. A méta nevű népi labdajáték sem maradhat ki a tábor mindennapjaiból, a mérkőzések 18 órakor kezdődnek, majd esténként ismét táncházba várják a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

Jubileumi koncert

Az idei Téka táborban, július 25-én, szerdán ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Bürkös zenekar. Az együttes nemrégiben került be a megyei értéktárba. A Bürkös nap 9.30-kor a zenekar elmúlt éveiben készült képekből, elismerésekből összegyűjtött kiállításának megnyitójával kezdődik és „ínyenc” táncoktatással folytatódik. Este nyolc órától jubileumi koncertet ad a Szentpétery Zsigmond-díjas együttes, amit számos vendégzenész, zenekar, egykori tag és adatközlő zenészek muzsikája színesít.

A tábort július 28-án, szombaton 20 órától a résztvevők műsora, a táncmesterek bemutatója, valamint hajnalig tartó táncház zárja.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában