Helyi közélet

2018.07.14. 18:53

Erősítik a két ország közötti gasztronómiai kapcsolatot

Indonézia - Együttműködési megállapodást kötött az Indonéz Sommelier Szövetség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Indonézia - Együttműködési megállapodást kötött az Indonéz Sommelier Szövetség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Miközben a magyar szakácsok és cukrászok lázasan készültek a pénteki és a szombati megmérettetésre a Kuala Lumpur-i világdöntőn, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselői Indonéziába utaztak, hogy erősítsék a két ország közötti gasztronómiai kapcsolatokat.

Csütörtökön este a jakartai magyar nagykövetség közreműködésével találkozott egymással az Indonéz Sommelier Szövetség elnöke és alapítója, illetve Barabás Zoltán, az MNGSZ alelnöke, az esemény résztvevői pedig egy együttműködési megállapodást is aláírtak.

Kamal Bhojwani, az Indonéz Sommelier Szövetség elnöke elmondta: szervezetük 2009-ben kezdte el a munkáját, azóta már többször is együttműködtek a magyar nagykövetséggel, a céljuk pedig az, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolataikat. Alexander H. Effendie alapító-főtanácsadó arról beszélt, hogy egyre több hotel- és étteremtulajdonos tartja fontosnak a sommelierek képzését, éppen ezért szükség van arra, hogy a fiatal szakemberek tapasztalatokat szerezzenek és elsajátítsák a szakma alapjait – például magyar kollégáik segítségével.

Barabás Zoltán elmondta: az MNGSZ-en belül 1999-ben létrejött magyar szövetség célja hasonló, hiszen az egyik feladatuk a sommelier-utánpótlás kinevelése és képzése, ebben pedig nagy segítséget jelentenek a külföldi szövetségekkel kötött megállapodások, illetve az ezek nyomán megvalósuló szakmai utak, tapasztalatcserék. Várfi Péter, a jakartai magyar nagykövetség külgazdasági attaséja úgy fogalmazott: aláírni egy-egy megállapodást nem nehéz, de ha a gyakorlatban nem valósulnak meg az abban foglaltak, mindez csak papír marad.

– Szerencsére ebben az esetben éppen ennek a fordítottja történik, hiszen az aláírást nagyon sok közös munka előzte meg, ami előrevetíti a sikeres együttműködést.

– Tavaly például két executive chef – egyikőjük, Tímár Attila maga is jelen volt a megállapodás aláírásakor – érkezett Jakartába azért, hogy a magyar nagykövetség és az Indonéziai Sommelier Szövetség közös rendezvényén ízelítőt adjanak a magyar gasztronómia értékeiből. A közös munka pedig folytatódik, hiszen októberben indonéz szakemberek utaznak Magyarországra, hogy megismerkedjenek az ország gasztrokultúrájával.

Fejlődő gasztroturizmus

Az est résztvevői elmondták: bíznak abban, hogy a megállapodás segíti a két ország közötti gasztroturizmus fejlődését, és egyetértettek abban is, hogy a kultúrákon és határokon átívelő együttműködés mind a két szövetség, és ezzel mind a két ország hasznára válik majd.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában