Helyi közélet

2018.07.13. 17:36

Filmvetítés és örömdobolás a rakamazi Teknősházban

Rakamaz - Kanalas Éva rendezőt befogadták a tuvák, így készíthette el páratlan felvételeit.

Rakamaz - Kanalas Éva rendezőt befogadták a tuvák, így készíthette el páratlan felvételeit.

Ha érdekel egy misztikus világ, ha érezni akarod a táltosdobok rezgését, várunk a Rakamazi Teknősház Látogatóközpontban július 28-án, szombaton, mikor is Adigzsi a Tuva Sámán című filmet vetítjük le, és köszöntőt mond a film rendezője, Kanalas Éva – invitálja az érdeklődőket a délután öttől 22 óráig tartó kulturális programra Takácsné Bánlaki Anikó programszervező, a Teknősház háziasszonya.

Érdekesnek ígérkezik a film, miként a beszélgetés is, hiszen az Adigzsi a Tuva Sámán című film az archaikus és napjainkban is élő tuva sámánhagyomány, az Ojun nemzetségbéli Sii-oglu Adigzsi tuva kám mindennapi sámántevékenységét mutatja be a Szaján és a Tangdi-óla hegyláncai között élő őslakos tuva családok körében. A film főszereplője égi eredetű, örökölt tudású sámán. A helyszín: Oroszországi Föderáció, Belső-Ázsia, Dél-Szibéria, Tuva Köztársaság.

Nyilas, lövész

Királyok Völgye, Turáni fennsík, Tuva Köztársaság. Arzsán – jelentése: forrás. Sii-oglu Adigzsi tuva sámán, aki apai ágon örökölte ősei tudományát, a Turáni-fennsíkon felvette előttem sámán öltözékét, és a szkíta fejedelmi pár temetkezési helyén áldozati szertartással kapcsolatot teremtett a helyszellemekkel. Meghajolt az ősök előtt” – írja a film történetéről Kanalas Éva.

„A tuva sámán ezt követően páratlan etnográfiai felvételeket engedett készíteni munkájáról. Több hónapot töltöttem a tuva családok körében, ahol hagyományos, főként 49. napi halottbúcsúztató, ház- és lakástisztító, valamint természetben tartott áldozati szertartásokat vettem fel. Különféle helyzeteket is, például amikor a Saga–Hold Újév Ünnep alkalmával Solban Kara-Ool tuva elnök is részt vesz a sámánok szertartásán. Olyanokat is, amikor újságírók, riporterek kérik fel a ma már sámánhivatalban élő dél-szibériai Kámokat. Így megláthattam Adigzsi valódi életét és a ma élő dél-szibériai tuva sámánok mindennapjait. Adigzsi nevének jelentése: nyilas, lövész.

A tuvák befogadtak maguk közé, hasonló filmfelvételeket eddig nem adtak ki a világnak. E felvételeket nekem nem mint kutatónak, hanem mint magyar „algish” énekesnek engedte felvenni (algish: áldó ének, fohász, a sámán rituális éneke). Így én láttam meg először, hogy miként végzi sámáni tevékenységét Adigzsi baski a Jenyiszej mentén élő tuva nép körében. Azonnal tudtam, hogy őt keresem évek óta Tuvában. Adigzsivel sorsszerűen találkoztam. Az eurázsiai sztyeppe nyugati oldaláról, az alföldi pusztákról érkeztem. Ő várt valakit, én pedig megtaláltam, amiért nyolcszor utaztam be Tuvába.”

Énekek és imádságok

Kanalas Éva énekesnő elnyerte a népművészet mestere címet, rendszeresen folytat gyűjtéseket Erdélyben, Kalotaszegen és a Mezőségen. Egyik fontos kutatási területe a moldvai archaikus énekek, imádságok. A 2008-as Ősi hangok Ázsia szívéből című filmjében az Ob és Jenyiszej folyók mentén élő Altaj-Tuva–Hakasz népcsoportok énekes hagyományát mutatta be.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában