Helyi közélet

2018.07.19. 15:18

Hasznos nagyszebeni vizit fehér tigrissel, babgulyással

Nagyszeben - A Hungarikum Napokon népszerűsítették Nyíregyházát.

Nagyszeben - A Hungarikum Napokon népszerűsítették Nyíregyházát.

Először látogatott el a Nyíregyházi Turisz­tikai Nonprofit Kft. a nag­yszebeni Hungarikum ­Napokra. Tavaly Csányi Sándor, a Szolnoki Gulyás­fesztivál ­fő­szervezője segített abban, hogy megfőzzék minden idők legnagyobb nagyszebeni gulyását. Ezúttal emelték a tétet: 1500 literes bográcsban készítették el a finom magyar eledelt a falumúzeumban.

Lego-sarok a sátorban

A hagyományos erdélyi fesztiválon nem egyedül vett részt a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., hanem a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-vel mutatták be a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely turisztikai attrakcióit.

– A HÍD–Szebeni Magyar Egyesület nyári fesztiváljának meghatározó programja a gulyásfőzőverseny, amelyre a fesztivál keretében került sor. Ezúttal rekordszámú (38) nevezés érkezett. A nyíregyházi főzőcsapat nem vett részt a versenyben, de az ízletes babgulyásuk igen hamar elfogyott – említette Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A kiadványokon kívül ismét velünk volt az állatpark tigrisfigurája, amely azért is volt különleges, mert tavaly a Nyíregyházi Állatparkból a nagyszebeni állatkerthez került két fiatal fehér tigris, akiknek a gondozója is kilátogatott a rendezvényre, és örömmel számolt be a tigrisek fejlődéséről. A sátorban igen nagy sikert aratott a gyerekek körében a Lego-sarok, ami már hagyományosnak mondható a TDM kitelepülésein. Természetesen gondoltunk a felnőttekre is, akik a híres szatmári pálinkával ismerkedhettek.

Egyre több a vendégéjszaka

– Bár Nagyszeben nincs közel, ennek ellenére sokak számára nem volt ismeretlen Nyíregyháza, többen jártak már állatparkunkban. A folyamatos romániai megjelenésnek köszönhetően az elmúlt években dinamikusan nőtt a Romániából érkező vendégek (25,62 százalékkal 2016-hoz viszonyítva) és az általuk eltöltött vendégéjszakák (7,98 százalékkal 2016-hoz képest) száma városunkban. A romániai turisták kedvelik állatparkunkat és fürdőnket, valamint Sóstógyógyfürdő hangulatát, és szívesen töltenek el nálunk néhány napot.

Kulturális főváros volt

Egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja, Szebenszék, majd Szeben vármegye, ma Szeben megye székhelye. Régen Erdély legnagyobb szász városa volt. Tizenegy éve Luxembourg mellett Nagyszeben lett Európa kulturális fővárosa, mivel a helyi szászok a mai Luxemburg területéről származnak. Erre készülve helyreállították a Nagypiacot, a Kispiacot és a Huet teret, felújították a város múzeumait. A 18. századi színházból új kulturális intézmény lett, ahol a helyi filharmónia is helyet kapott.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában