Helyi közélet

2018.07.21. 09:36

Hónapokon át kell várni egy helyre az idősotthonokban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nem új keletű probléma mára szinte mindenütt jellemzővé vált. A számok egy jó ideje ismertek: országos szinten 30 ezer embernek lenne szüksége szociális szakellátásra, amelyből 24 ezer időskorú bentlakásos intézménybe költözne, ha lenne elég férőhely.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nem új keletű probléma mára szinte mindenütt jellemzővé vált. A számok egy jó ideje ismertek: országos szinten 30 ezer embernek lenne szüksége szociális szakellátásra, amelyből 24 ezer időskorú bentlakásos intézménybe költözne, ha lenne elég férőhely.

– Dupla férőhellyel is működhetne az újfehértói otthon, ha figyelembe vesszük, hogy intézményünkbe 48 időskorú szeretne bekerülni, s jelenleg csupán 27 helyünk van – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Puhola Józsefné elmondta: néhány éve pályázati pénzből hozták rendbe az épületet, amely komfortos, nyugodt környezetet és biztonságos ellátást nyújt a szépkorúaknak. Az egy, kettő és három ágyas szobák bútorzatával, a szeparált fürdőkkel elégedettek a lakók, viszont a felújításkor mindössze tízzel növekedhetett a létszám, s ez nagyon kevés! A Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás 9 településéről több, mint száz új férőhely is megtelne, igény lenne rá.

– A megyében szinte lehetetlen azonnal elhelyezni a súlyos beteg, ápolásra szoruló időseket, a demens betegekre pedig egyáltalán nincs felkészülve az ellátórendszer – mondta a szociális szakember, aki kiemelte: náluk nem kell egyszeri beugrót fizetni, az ellátás havi költsége 75 ezer forint, amit az ellátottak egy-két kivétellel, de általában a nyugdíjakból fedezni tudnak.

Érzékelve az idősellátásban jelentkező egyre nagyobb problémát, egy jó ideje a magánszféra is beszállt a szociális szolgáltatásba. A hozzátartózók annak reményében kopognak be hozzájuk, hogy a magánfenntartású otthonokban az átlagosnál magasabb színvonalú, jobb ellátást nyújtanak, és egy első befizetéssel biztosan bekerülnek. Hamar ki kell ábrándulniuk, mert nem így van. A komfortos, empatikus ellátással nincs baj, viszont az idősek után járó normatív támogatás hagy némi kívánnivalót maga után – ezt több magánotthon is megerősítette.

Rengeteg hívást kapnak

– Hetente 2–3 telefon befut hozzánk, sokan eljönnek személyesen, körülnéznek és az önellátásra képtelen, beteg időseket akár aznap beköltöztetnék. A gondoskodásra szoruló szülők, hozzátartozók felügyeletét, szakszerű orvosi ellátását nagyon sokan csak így tudják biztosítani – nyilatkozta lapunknak Leviczki Imre, a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthon vezetője, tulajdonosa. A 9 éve működő otthonban 49 idős ember él.

– Folyamatosan van 10–15 várakozónk, sokan kitartanak mellettünk – pillantott rá a számítógépére Leviczki Imre – s hozzátette: zömmel a megyéből keresik meg őket, ám 5-6 éve létszámstop van náluk, s bár nem részletezte, de annyit fűzött hozzá: Az állami normatíva számukra korlátokat szab. A magánotthonban a belépési hozzájárulást adományként könyvelik el, amelynek mértéke az elhelyezés komfortfokozatától függ. Megtudtuk azt is, hogy a sokat emlegetett egyszeri bekerülési hozzájárulás összegét a nyugdíjasok jó előre összespórolják. Csatlós Istvánné 2015-ben Nyírjákóról költözött be, a 64 éves néni jó egészségnek örvend, az otthoni egyedüllét megviselte, a falusi ház körüli munkákat nehezen bírta, a téli időszakot krízisként élte meg. – Jobb itt nekem, otthon a négy fal között éltem, napokig nem nyitotta rám az ajtót senki. A gyerekeimnek megvan a saját életük, ezt el kell fogadnom. Néhány hónap után megértettem miért jobb itt nekem… – mondta Margit néni, akit rendszeresen meglátogatnak nyíregyházi gyermekei, unokái.

Hol van a legjobb helyen?

Néhány éve az idősek szociális ellátásban jelentős szemléletváltozás következett be.

Eszerint: amíg el tudja magát látni az időskorú, addig otthon, a megszokott környezetében van a legjobb helyen, az ápolásra szorulók számára pedig házi gondozói szolgálatot biztosítanak. A 4 órás segítségnyújtás van, ahol kevés, ezért például Ibrányban áthidaló megoldásként az idősek nappali ellátásába bevonják azokat, akik helyhiány miatt nem kerülhetnek be a bentlakásos otthonba. A nappali klubban reggel 8-tól 16 óráig felügyeletet, étkezést és hasznos időtöltést biztosítanak a nagymamáknak, nagypapáknak, az integrált szolgáltatásban a hazaszállítás is benne van. Így a család biztonságban tudhatja családtagját, nyugodtan dolgozhat, nem esik ki a munkából – tudtuk meg.

KO


Huszonnégyen várnak

A Nyírségi Református Egyházmegye Idősek Otthonában hetvenen férnek el, huszonnégyen a hívószóra várnak. Megtudtuk azt is, hogy érthető módon mindenki a lakóhelyéhez közeli otthont keresi szüleinek, egyes helyeken ebből alakul ki a tülekedés. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy csakis a férőhelyek bővítésével lehetne enyhíteni az alsó hangon is másfél éves várakozási időn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában