Helyi közélet

2018.07.09. 18:55

Ír sört érnek az ötsorosok

Nyíregyháza - Az elsöprő siker után egyértelmű a folytatás: az idén is megrendezzük a limerickíró-bajnokságot.

Nyíregyháza - Az elsöprő siker után egyértelmű a folytatás: az idén is megrendezzük a limerickíró-bajnokságot.

Olvasóink biztosan emlékeznek rá: az elmúlt három VIDOR Fesztiválon óriási sikere volt a Nyírségi Limerickbajnokságnak, amelyet a Móricz Zsigmond Színház, A Vörös Postakocsi folyóirat és lapunk hirdetett meg. A megmérettetésen mindhárom alkalommal több száz pályamű versengett. A tavalyi döntő váratlan fordulattal ért véget: a verseny történetében először olyan induló diadalmaskodott az egyéni fináléban, aki a győztes csapatnak is tagjai volt. Aki ott volt, tudja, mekkora volt a meglepetés, amikor a kategóriagyőztes Bundabotrány és a Vakablak jeligék mögül egyaránt az ismert nyíregyházi építész, Kulcsár Attila lépett a MŰvész stúdió közönsége elé. Azt, hogy nem volt érdemtelen a dupla győzelem, igazolta az idő, illetve az a nemrégiben napvilágot látott kötet, ami a Szerdát mondott csütörtököm – 500 limerick címet viseli és ami Kulcsár Attila ötsorosait gyűjti csokorba.

Volt egyszer…

A viadal elsöprő sikerét látva egyértelmű a folytatás: a nemes versengést az idén is meghirdetjük, így aki eddig lemaradt, most megmutathatja limerickíró tudását. Gergely Ágnes író, költő megfogalmazása szerint „a limerick kötött formájú, ötsoros nonszensz vers, amely az első sor „Volt egyszer…” mesei fordulatával bejelentett hős kalandjait beszéli el, a kalandoknak az ötödik sorban félig megismétlődő első vagy második sor szab határt. A rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek. Bárkiből válhat limerickíró, csak humor és kreativitás kell hozzá. Ezúttal is két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott.

A jeligével ellátott alkotásokat az [email protected] címre, illetve postai úton a Nyíregyháza, Dózsa György utca 4–6. címre várjuk augusztus 13-áig.

Finálé a VIDOR Fesztiválon

A műveket a színház, a folyóirat és lapunk képviselői előzsűrizik, a döntőt a VIDOR Fesztiválon rendezik. A fináléra meghívjuk az alkotások szerzőit és szurkolóikat, a verseny pedig amellett, hogy maga a műfaj humoros, nagyon is komoly: mindkét kategória győztese jutalmat kap. A döntő mindig a VIDOR Fesztiválok egyik legvidámabb eseménye: a versfaragók alkotásait a Móricz Zsigmond Színház művészei mutatják be, a MŰvész Stúdióban pedig jelen vannak a döntőbe jutott jeligék „tulajdonosai” is: mindig olyan sokan vannak, hogy a lépcsőkön is ülnek – akinek ott sem jut hely, a földön ülve drukkol. Bízunk abban, így lesz ez most is.

SZA


Tudnivalók

Nevezni jeligés pályázatokkal az alábbi témákban lehet: közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom), sport, szabadon választott. Több kategóriában is lehet jelentkezni, a műveket augusztus 13-án éjfélig várjuk az [email protected] e-mail címre vagy levélben a Nyíregyháza, Dózsa György u. 4–6. címre, a borítékra írják rá: Limerick.

És álljon itt néhány limerick gondolatébresztőként:

Egy agg hölgy, ki folyton kólikás, így szólt: „Fatetőn leszek krónikás.”Ahogy ott ült büszkén, fönnakadt egy tüskén. Azóta melankólikás. (Edward Lee)

Volt egyszer Magyarba egy Viszkis, nem volt ő szeszélyes, sem hisztis, kirabolt bankot, szívet is rablott, üldözte közrendőr, sőt tiszt is. (Garaczi László)

Van egy nő, úgy hívják, Etel. Egész nap a Neten csetel. Akadt egy kérője, de magát mér’ ölje: „Vegyen csak téged a Net el!” (Várady Szabolcs)

Élt egy úr a messzi Győrbe’, bele volt zúgva egy őrbe. Szólt: „Szeress, fegyveres! Légy hozzám egyenes – de azt se bánom, ha görbe.” (Nádasdy Ádám)

Egy kis hölgy a Trent partján, lent, jól tudta, hogy az mit jelent, ha így szólnak: „Drága, meghívnám egy teára.” Jól tudta, mit jelent – de ment. (Ismeretlen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában