Helyi közélet

2018.07.17. 15:04

Javításra szorul a naprendszerünk

Nyíregyháza - Kevesen tudják, de tíz bolygóképnek készült hely a megyeszékhely belvárosában.

Nyíregyháza - Kevesen tudják, de tíz bolygóképnek készült hely a megyeszékhely belvárosában.

– Mádi Zoltán volt a polgármester, amikor pályázatot írt ki az önkormányzat a belváros rekonstrukciójára. Ezt a 2013-ban elhunyt, Ybl-díjas építész, Kertai László nyerte meg. Négyen dolgoztunk az általa megálmodott bolygóképek megvalósításán: Mészáros Gábor és Sebestyén Sándor már nincsenek köztünk, Orr Lajos pedig Keszthelyen él – egyedül maradtam Nyíregyházán – mondta el portálunknak Balogh Géza szobrászművész.

– Mindenkinek két-két bolygó „jutott”, az enyém a Merkúr és Uránusz, illetve a kilencedik, a Plútó szintén az én terveim alapján készült. Sajnos, éppen ez sérült leginkább a két és fél évtized alatt, megviselte a sózás és felgyűrték a bronzgyűrűjét a hókotrók. Egyedül Sebestyén Sándor terveiben szerepeltek az információs részek, ő beépítette, de mára ezeket is javítani, pótolni kell. A mi bolygóképeink köré utólag került fel a bronz keret. A járókelők nem tehetnek kárt bennük, a kiálló bronz betűket csak fényesítik a cipők. Nem segíti azonban a képek megóvását, hogy beengedik a térre a nagysúlyú járműveket. Volt már itt kamionkiállítás, tűzoltó-bemutató, megesett, hogy a monstrumok támasztékait éppen a mozaikokon helyezték el.

Marad a Plútó, sőt!

A munkálatokat hosszas kutatás előzte meg.

– Utánanéztünk, hogy az egyes bolygókhoz milyen formajegyek kapcsolódnak, például a Marsot a római had­istenről nevezték el, akit sisakkal a fején és pajzzsal a kezében ábrázoltak, Sebestyén Sándor alkotásán is így látható. Mindegyiknek megvan a maga szimbolikája, ezeket próbáltuk úgy megkomponálni, hogy a két méter átmérőjű körben jól mutassanak. A mozaiknak van egyfajta ritmusa, a kövek elhelyezése adja a formát, a bolygókat körülvevő viacolorral együtt jól kivehető a tér „mozgása”.

– A terveket zsűriztetni kellett, kötelező volt minden köztéri műalkotást bemutatni a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátusnak – aminek magam is tagja vagyok. A városháza megrendelte a szakértőket, akik jóváhagyták és engedélyezték a kikerülést. Ezt ma már kevesen vállalják be, pedig egyik-másik köztéri alkotást elnézve nagyon nem ártana… A képeket otthon készítettük el, utána szállították a jelenlegi helyükre. Érdekes volt a munkafolyamat: csináltam egy kétméteres keretet, feltöltöttem homokkal és abban helyeztem el a 18–20 centiméter magas mozaikdarabokat – tükrözve. Bevontam a hátulját egy ragasztós, textiles anyaggal, s miután az megkötött, már meg lehetett fordítani és beépíthették a cementágyba. Nem dolgozhattunk harsogó színekkel, illeszkedniük kellett a környezethez. Szerintem nagyon szépek lettek a bolygóképek, csak utólag jutott eszünkbe, hogy nem készült semmilyen információs tábla sem a művekről, sem a művészekről.

Felmerült bennünk, hogy mivel a Plútó időközben elveszítette bolygó besorolását, a köztéri kőképet a tudomány jelenlegi állásához igazítva esetleg eltüntetik, de megnyugtató választ kaptunk: Balogh Géza alkotása marad a helyén.

– Olyannyira, hogy kevesen tudják, de van egy tizedik, üresen hagyott, ráccsal lefedett kör naprendszerünk következő, még felfedezésre váró bolygója számára – árulta el a nyíregyházi szobrászművész.

Márvány, mészkő, gránit

– Két éve beszéltünk először arról, hogy felújítás elé néznek a Kossuth téri bolygóképek. Az alapanyagokat gránitkereskedésekből szerezzük be, mert van olyan kő, amit már nem bányásznak, de ugyanolyannal kell pótolnunk, mint amilyenből az eredeti készült – erről már Dévald Gábor, a munkálatokat végző cég ügyvezető igazgatója beszélt. Kifejtette: a mozaikok – vegyesen márvány, mészkő és gránit – darabjait méretre vágják, becsiszolják, majd egy tartós, sóálló, műgyanta alapú, kétkomponensű ragasztóba helyezik, összecsiszolják a tetejét és impregnálják, hogy megvédjék a köveket. A folyamat teljes ideje alatt kapcsolatban állnak és véleményt, tapasztalatot cserélnek Balogh Gézával.

– A bronz elemeket már öntik, van, ahol a körív, máshol betű, ékezet hiányzik, ezeket is pótoljuk. A cél, hogy minél jobban hasonlítson az eredetire, és ne legyen nagy eltérés a régi és az új anyagok között. Cizellálni és patinázni fogjuk a bronzot, a színek így nem ütnek el egymástól. A felújítással a tervek szerint augusztus 15-éig kell végeznünk – avatott be a részletekbe Dévald Gábor, aki szakembergárdájával két évtizede végez hasonló felújításokat az ország egész területén és a határon túl; nevéhez fűződnek többek között a hortobágyi kilenclyukú híd helyreállításának kőmunkálatai.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában