Helyi közélet

2018.07.21. 16:53

Kíváncsi kémikusok kutatásai

Kisvárda, Budapest - A tábor zárásaként miniszimpóziumot tartottak a középiskolás diákok.

Kisvárda, Budapest - A tábor zárásaként miniszimpóziumot tartottak a középiskolás diákok.

Az idén tizedik alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóintézetében az Aki Kíváncsi Kémikus kutatótábort Budapesten. A táborba 10-11. osztályos középiskolások pályázhattak egy szabadon választott témában írt esszével, valamint az intézetben folyó kutatások közül hármat választhattak, amelyekről szintén esszét kellett írniuk.

Otthonosan mozogtak

– Végül 26-an nyertünk felvételt, 12 kutatócsoportba osztottak be minket az esszéink alapján. Nagyon örültem, hogy az elsőnek megjelölt témával foglalkozhattam, s ez az Akkumulátoros energiatárolás elektrolitjának vizsgálata – tájékoztatta lapunkat Keresztes Réka, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. d osztályos tanulója. – A mi csapatunkat 2 kutató és 2 diák alkotta. Az egyik kutató nem tudott magyarul, ezért a munka nyelve angol volt, s az esszémet angol nyelven is elküldtem. Minden nap 9-től 5-ig együtt dolgoztunk a kutatókkal, bekapcsolódtunk a napi munkába, együtt ebédeltünk velük az akadémia éttermében. A végén már teljesen otthonosan mozogtunk az épületben, fantasztikus érzés volt.

– A tábor zárásaként miniszimpóziumot tartottunk, ahol a kutatótársammal 10 perces prezentációt kellett tartanunk, amelynek végén az intézet főigazgatója, igazgatója és a többi kutató kérdéseket tett fel. A szeptemberben megjelenő Akadémiai Krónikába 1–2 oldalas dolgozatot kell írnunk a kutatási témákról. Erről nem beszélhetek, de az innovációs versenyen és a TUDOK Konferencián indulhatok a témavezetőimmel együttműködve.

Felajánlották segítségüket

Délutánonként hajókázás, túra, libegőzés, sport- és játékos versenyek vártak a fiatalokra, s ezeken a rendezvényeken a kutatók is részt vettek. Esténként volt kutatótáborozók tartottak előadást, akik a mostani egyetemeiket is bemutatták, illetve szóltak a diákolimpián való indulás lehetőségeiről. A SOTE, BME, ELTE, a londoni UCL és a Cambridge mutatkozott be. Valamennyi diák felajánlotta segítségét a továbbtanuláshoz.

– Hivatalosan egyetemistaként dolgozhatunk újra az MTA-n, addig csak a tudományos versenyek miatt végezhetünk újabb méréseket. Rengeteg új barátot szereztem, többek között olyanokat, akiknek arca már versenyekről ismerős volt. A kutatók részéről is rengeteg kedvező visszajelzést kaptam. Nagyon tetszik ez a munka, és mivel a volt kutatótáborozók nagy része az MTA-n dolgozik, remélem, nekem is sikerülni fog – tette hozzá befejezésül a kisvárdai diák.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában