Helyi közélet

2018.07.02. 15:23

Közönséges hamisítványokkal árasztották el Nyíregyházát – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összeállításunkban ­felidézzük, miről számolt be lapunk évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összeállításunkban ­felidézzük, miről számolt be lapunk évtizedekkel ezelőtt ezen a héten.

Hetven éve írtuk

1948. július 2., péntek

Háromszázhatvan feldíszített szekér

A koalícióba tömörült pártok és a parasztság érdekképviseleti szervei az ország különböző vidékein Péter-Pál napján együttesen tartották meg az új kenyér ünnepét. A nyíregyházi járás parasztsága vasárnap fog ünnepelni Sulyánbokorban. Az ünnepély zenés felvonulással kezdődik, 360 feldíszített szekér, 180 kerékpáros, 100 tagú lovasbandérium, 96 kaszás fog felvonulni a nyíregyházi Búza tértől Sulyánbokorig. Délután 1 órakor nyitják meg az új kenyér ünnepét, 5-től lesz az aratóverseny. Akik nem férnek fel a vonuló fogatokra, a tűzoltó laktanyától negyedóránként induló tehergépkocsikkal juthatnak el Sulyánbokorba.

1948. július 4., vasárnap

Hamis dollárokkal árasztották el Nyíregyházát

Az elmúlt héten J. Zsigmond nyíregyházi lakost a Gazdasági Rendőrség valutaüzérkedésért letartóztatta. A nyomozás során kitűnt, hogy rendszeresen foglalkozott valutakereskedelemmel, azonban még ezzel sem elégedett meg: hamis dollárokat hozott forgalomba. Értesüléseink szerint a hamis dollárok Németországból hozott klisével készültek és olyan tökéletes másolatok voltak, hogy egész sor embert csaptak be velük nemcsak Nyíregyházán, hanem Budapesten is. J. azt a trükköt használta, hogy nagyobb címletű hamis dollárokkal kereste fel ismerőseit, és „kölcsönt” kért a dollárra. Természetesen a kölcsönt nem fizette vissza, a hamis pénz tulajdonosa pedig azt hitte, jó üzletet csinált, hogy a dollárokat megtarthatta. Csak később derült ki, hogy ezek közönséges hamisítványok. Több millió forintra rúg az az összeg, amit a jóhiszeműek sirathatnak.

Hatvan éve írtuk

1958. július 2., szerda

Hatvannyolc vagon gyapjút nyírtak a nyírségi juhászok

Az idei csapadékos időjárás kedvezett a Nyírség egyébként silány legelőinek. Dús fű termett még ott is, ahol ezelőtt csak a perje, az orsóka és a szamárszúró borította a vándorhomok felszínét. A nyírségi juhászok alaposan kihasználták ezt a jó fűtermést, mintegy 170 ezer juhot legeltettek rajta. Ez a jó termés meglátszott a birkák bundáján, sűrűbbek, vastagabbak lettek a gyapjúszálak, mint az elmúlt években. A nyírségi juhászok rekorderedményt értek el. Az Ópályi Tangazdaságban például egyetlen kosról 17 kilogramm gyapjút nyírtak le, s ezzel új országos csúcsot értek el a fésűs merinói fajták csoportjában. Igen szép, hat kilón felüli gyapjúterméssel dicsekedhetnek a termelőszövetkezetek kitüntetett juhászai is. A nyírségi juhászok összesen 68 vagon gyapjút nyírtak.

Ötven éve írtuk

1968. július 3., szerda

Páva a kórházban

A Nyíregyházi Állatkórházban ritka beteggel jelentkezett valaki: a pávája gyengélkedett. A ritka madarat sikerrel gyógyították. Az állatkórházban nagy a forgalom, napi tíz–tizenöt állatot visznek be gyógy­kezelésre. Különösen nagy számú a sertés- és lómegbetegedés. A sertések tüdőgyulladást kapnak, mert a hőségben a gazdáik hideg vízzel itatják őket.

1968. július 5., péntek

Tizenöt példány

Könyvkiadásunk új termését ünnepeljük, egy olyan mű megjelenését, amely nekünk, szabolcsiaknak különösen sokat jelent: a közelmúltban elhunyt József Attila-díjas nyíregyházi író, Sipkay Barna regénye a megjelenés után néhány héttel (!) megérkezett a nyíregyházi könyvesboltba is. Ne tűnjék ünneprontásnak, de néhány megjegyzés papírra kívánkozik. A kilencezer példányban kiadott, Rágalom című regényből mindössze tizenötöt kapott a Bessenyei könyvesbolt. A példányszám hatszázad részét. Ennek a sokszorosa az érdeklődők száma, s a 15 példány korábbi előjegyzések alapján már a bolti csomagbontás utáni percekben elfogyott.

Negyven éve írtuk

1978. július 5., szerda

Hízott birka Líbiába

A nagyecsedi Rákóczi Termelőszövetkezet 5600 hektáron gazdálkodik. A csaknem kétezer embert foglalkoztató szövetkezet legerősebb oldala az állattenyésztés, évente félezer hizlalt birkát exportálnak Olaszországba és Líbiába.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában