Helyi közélet

2018.07.25. 14:17

Kutya lett a nyíregyházi farkasból

Nyíregyháza - Farkast kiáltott, kiderült: kutyát tart otthon.

Nyíregyháza - Farkast kiáltott, kiderült: kutyát tart otthon.

Egy szelíd farkas jár Nyíregyházán” – ezzel a címmel jelent meg a napokban a Kelet-Magyarország hasábjain és a hírportáljainkon, a hirek360.hu, illetve a szon.hu weboldalakon egy riport. Olvasóink közül többen is jelezték: kételkednek a riportalany állításaiban, ezért szakembereket kértünk meg arra, hogy tegyenek igazságot.

- Nem láttam ugyan a szóban forgó állatot, de kötve hiszem, hogy farkasról van szó, mert az világraszóló botránnyal járna – válaszolta érdeklődésünkre Plavecz János, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugalmazott fővadásza.

- Miután a farkas fokozottan védett, háziállatként még megszelídítve sem tartható, nem adnak rá engedélyt, sőt: a vásárlása, az eladása önmagában is bűncselekmény. Kizárt, hogy valaki hivatalos úton hozzájusson, de még hibridet tenyészteni is tilos – magyarázta a szakember, hozzátéve: a Magyarországon előforduló néhány egyedre nyomkövetők segítségével vigyáznak, ha pedig emberi segítségre van szükség egy farkas felneveléséhez, azt mindenképpen szakemberre kell bízni.

- A farkas egyébként valóban megszelídül, félénk, kedves is tud lenni – említett egy személyes élményt a nyugalmazott fővadász, aki egyetemi oktatóként kötött közelebbi ismeretséget egy alaszkai fehér és egy szibériai szürke utódjával. - A vadasparktól kaptam kölcsön az állatot, hogy bemutathassam a diákoknak, mint a kutya ősét. Alex kifejezetten kezelhető állat volt, az emberek hátán mégis felállt a szőr, amikor meghallották, hogy farkasról van szó.

- Egyértelműen kutya – szögezte le Molnár Edit, s azért ilyen határozottan, mert a szóban forgó állat az ő kenneljében született. - Roppant felelőtlen dolog elhitetni, hogy egy farkas vagy más vadállat emberek között, városi környezetben tartható. A nyilatkozatnak mindössze annyi a valóságtartalma, hogy Hunter másfél évesen került a második gazdájához – tette hozzá a tenyésztő, aki nyomon követi a tőle származó kutyák sorsát, tartja a kapcsolatot a gazdáikkal.

- Az Eagle Eye Hunter Crying Wolf néven törzskönyvezett állat egy csehszlovák farkaskutya. Ezt a fajtát Csehszlovákiában tenyésztették ki a farkas és a német juhászkutya keresztezésével az 1950-es években. Miután a sokadik generációnál tartunk, hibridnek sem nevezhető. A fajta egyébként nehezen kezelhető, ezért egy gazda már arra is büszke lehet, hogy jól szocializált, farkas kinézetű kutyája van – vélekedett Molnár Edit.

HP


[related-post post_id="3930418"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában