Helyi közélet

2018.07.07. 16:03

Megnyílt egy új, konzultációs színtér

Nyíregyháza - Az Alzheimer-kór vérből kimutatható, a betegségnél jelentős a genetikai halmozódás.

Nyíregyháza - Az Alzheimer-kór vérből kimutatható, a betegségnél jelentős a genetikai halmozódás.

Cipelik a terhet és megküzdenek mindennapos nehézségeikkel, életük kilép addigi medréből, belefáradnak a megszürkült és monoton hétköznapokba. Ismerős érzések azoknak, akiknek családjában tartós ápolásra szoruló beteg él. Elöregedik társadalmunk, idős korban egyre több betegség léphet fel. Igaz, hogy bármilyen diagnózist nehéz feldolgozni, de a sokáig csak halvány jelekből sejthető a lassú szellemi leépülést, a demenciát különösen.

Hangulati ingadozások, a szellemi képességek beszűkülése, beszédzavar léphet fel, és megváltozhat a személyiség." Kőműves Zsuzsanna

Egy kávé mellett beszélgettek a problémáikról, és megosztották egymással tapasztalataikat azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a napokban szervezett a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ. Az Alzheimer Café összehozza a demens betegek családtagjait, a találkozókon letehetik a fizikai-szellemi terhet, megoszthatják gondjaikat hasonló sorsú társaikkal, s válaszokat kapnak kérdéseikre.

Együtt viselik a betegség terhét

Mint ahogyan a legtöbb pszichikai és mentális betegséget, úgy a demenciát is az egész család „együtt éli meg”. Az idős családtag felügyeletre, támogatására szorul, szinte egyetlen percre sem téveszthető szem elől, a gondoskodás teljes embert igényel. A hozzátartozóknak lelki kapaszkodókra s kétségeik eloszlatására van szükségük. A demens betegek jelentős része későn kerül szakemberhez, pedig a kezdeti szakaszban lassítható a folyamat, a figyelmeztető jelekről nem lehet eleget beszélni. Az Alzheimer Café egy új információs és felvilágosító színtér, ahol tabuk nélkül beszélhetnek a problémákról.

Egyre rosszabbodó állapot

A demencia a szellemi képesség és a memória romlását, a gondolkodás lassulását, a logikai képesség csökkenését, a személyiség, és a viselkedés megváltozását foglalja magában – hangzott el a lényeges definíció, ugyanis nagyon sokan összemossák a demencia és az Alzheimer-kór fogalmát.

Európában 65 éves kor felett a lakosság 6-9%-át érinti, világszerte eléri a 10 százalékot, ezért szakmai körökben nép­egészségügyi problémának aposztrofálják. – A betegségnek több fajtája van: a nők körében az Alzheimer-kór, a férfiaknál az úgynevezett vaszkuláris demencia jelenhet meg. Kialakulása nem törvényszerű. Köztudott, hogy a tanulás, az agy karbantartása és a rendszeres mozgás fontos védőfaktornak számít – emelte ki a fórumon Kőműves Zsuzsanna szakpszichológus. Elhangzott az is, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezünk, annál kisebb a valószínűsége a kialakulásnak. A családtagok gyakran gondolják azt, hogy az idősödés természetes velejárója a szétszórtság, a hangulatzavar, s mivel a gondozott beteggel egy háztartásban élnek, nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az árulkodó jeleknek. Ha mégis gyanút fognak, elbizonytalanodnak, kell-e segítséget kérniük, egyáltalán kit keressenek fel?

Cselekvésbe ágyazva

– A kezdeti fokozott türelmetlenség és hangulatzavarok után a feleségem sűrűn változtatta véleményét, azt vettem észre, hogy ugyanazokról a dolgokról eltérően beszél, más-más az álláspontja. Gyanakvó lett, minden apróságon felcsattant és hibáztatott engem. Elfelejtett dolgokat, ebből akkor keletkezett komolyabb baj, ha belefogott valamibe, például a főzésbe, mert majd’ leégett a konyha – mesélte egy idős férfi, aki kíváncsi volt, hogyan lassítható a társa szellemi leépülése. Hozzátette: már a diagnózis előtt néhány évvel felesége idő- és térérzékelése nem volt tökéletes, idegen helyeken egy szempillantás alatt eltévedt, ahogy romlott állapota, el is kóborolt.

– A reakcióképesség csökken, a gondolkodási funkciók beszűkülnek, ha bármit képes újra megtanulni, az már félsiker! – hívta fel a figyelmet a szakpszichológus arra, hogy bár az Alzheimer-kórral küzdőknél a szellemi amortizáció elindul, de lassítható tanulással, mozgással. – Kisgyermekkorban a gondolkodási képességek fejlődésének motorja a mozgás, a cselekedtetés, az időseknél a kognitív képességek megtartását támogatja a rendszeres séta, jóga, torna – hangzott el.

– Vannak gyógyszerek a tünetek enyhítésére, bár teljes megoldást nem nyújtanak, a betegség lefolyása egyénenként változó.

A gondnokság vagy gyámság alá helyezés sem ritka, hiszen a beteg ítélőképessége romlik, veszélyhelyzeteket nem ismer fel, könnyen befolyásolható, átverhető, vagyonát elpazarolhatja, átruházhatja idegenekre.

A döntéshozás nehézkessé válik, a személyiség megváltozik, amely a kézíráson vehető észre először.

Az agyterületek leépülésével beszédzavar lép fel, ami csorbítja a beteg kommunikációs készségeit, mondataikban a szavak jelentése sajátos értelmezést nyer – mondta el Kőműves Zsuzsanna.


[related-post post_id="3915366"]

[related-post post_id="3913357"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában