Helyi közélet

2018.07.10. 07:43

Nehéz megszabadulni az üdülési jogunktól

Nyíregyháza - Olvasónk már ingyen is lemond az üdülési jogáról, csak hagyják békén.

Nyíregyháza - Olvasónk már ingyen is lemond az üdülési jogáról, csak hagyják békén.

Az üdülési joggal rendelkezők elégedettek a pihenési lehetőségükkel, hiszen minden évben biztosak lehetnek abban, hogy lesz hol pihenniük, kikapcsolódniuk. Megnyugtató érzéssel tölti el őket az a tudat, hogy minden évben van hova menniük nyaralni. A probléma akkor kezdődik, ha le akarnak róla mondani, ha vissza akarják adni…

Panaszosunk évtizedekkel ezelőtt száz évre váltotta meg az üdülési jogot, ám már nem tudja kihasználni. Abban bízott, hogy visszavásárolja tőle az értékesítő cég, de csalódnia kellett. Mint mondta: már ingyen is lemondana a jogosultságáról, csak hagyják végre békén.

Úgy tűnik, akiket egyszer beszerveznek ebbe a hálózatba, azt nem eresztik egykönnyen…

Az egyik nyíregyházi olvasónk jó húsz évvel ezelőtt száz évre váltotta meg az üdülési jogot, azonban napjainkban már nem tudja kihasználni, mert beteg lett, a hosszú utazásokat már nem tudja vállalni.

– Először abban bíztam, hogy visszavásárolja tőlem az Abbázia Csoport, de mivel ezt nem sikerült elintéznem, úgy döntöttem: ha nem tudom sem eladni, sem az Abbázia Csoporttal visszavásároltatni, lemondok ingyen az üdülési jogomról, lemondok a több százezer forintos részvényemről, csak hagyjanak már békén. Súlyos ízületi gyulladásom van, nem tudok már utazni, ráadásul ez az üdülési jog két személyre szól, én pedig egyedül vagyok. Úgy látom, akit egyszer beszerveztek, azt nem engedik ki. Az én esetemben történetesen száz évig nem akarnak kiengedni ebből a rendszerből, holott több ismerősöm is menekülne, mert ők is egyedül maradtak. Igaz, hogy a gyermekek, az unokák örökölhetik, de csak teher lenne nekik.

A gyermekeknek már nem jó

– A gyermekeim például nem tudják igénybe venni az üdülési lehetőséget, mert a lányom tanár, a fiam vállalkozó, vagyis a május végi hét nekik sehogyan sem felel meg. Az üdülési hetem ugyanis mindig egy adott időpontban volt május végén a Hévízhez közeli Dobogómajoron. Elméletileg lehetne változtatni az időponton, de bármilyen változtatást is kérnék, annak már jelentős költségvonzata lenne. Ráadásul a gyerekek azt mondják, ők nem akarnak minden évben visszamenni ugyanarra a helyre, ők mindig új helyszíneket akarnak felfedezni. Én csak 1,2 millió forintért vettem azt a dobogómajori szobát egy hétre, de van, aki 5 millió forintot fizetett az üdülési jogért, igaz, ő egy egész nádtetős házat mondhat egy hétre a magáénak.

Fizetnek fenntartási költséget is

– A közelmúltban egy értékesítési társaság megbeszélésre hívott az egyik nyíregyházi hotelbe. Azt mondták, a saját érdekemben menjek el, rajtuk keresztül értékesíthetem az üdülési jogunkat. Úgy éreztem, ez egy újabb csapda, mivel két évvel ezelőtt százezreket csaltak ki tőlem azzal, hogy kétmillió forintért eladják az üdülési jogomat. Ezt teljesen reálisnak tartottam, hiszen az árak közben mentek felfelé. Végül azt mondták, hogy a vásárló visszalépett, de a pénzemet nem láttam viszont. Egyébként évente eddig is fizetnem kellett 45 ezer forint fenntartási költséget. Ha belegondolok, ezért a 45 ezer forintért már bárhol nagyszerűen tudnék szállást bérelni – merengett el olvasónk. Helyette mi mentünk el az említett megbeszélésre. Mikor a cég vezetőjét arra kértük, válaszoljon a kérdéseinkre, úgy reagált, hogy nem nyilatkozik a sajtónak, hiszen abban neki semmi üzlete nincs.

Ragaszkodnak az eladáshoz

A találkozóról éppen kijött egy kisvárdai házaspár, s a férj elmesélte, miről volt szó odabenn: – Mi kétmillió forintért vettük az üdülési jogunkat 4 személyre Sárváron. A jogot el szeretnénk adni. Ezen a megbeszélésen arra akartak rábeszélni bennünket, hogy külföldön is vegyünk meg egy üdülési jogot. Arra is rá akartak venni, hogy vegyünk Magyarországon még egy jogot, s akkor a kettőt együtt jobban el tudják adni. Mi ragaszkodtunk az eladáshoz és a kétmillió forinthoz. Ha a cégnek sikerül vevőt találnia mondjuk hárommillió forintért, nekünk kifizeti a kétmilliót, a különbözetet, a tiszta nyereséget pedig zsebre teszi…

Nem javasolják a közvetítő cégeket

Az üdülési jog eladásával kapcsolatban a következő tájékoztatást kaptuk a Keszthelyen működő Helikon Utazási iroda Kft.-től, mivel ez a társaság kezeli az üdülési joggal kapcsolatos szerződéseket.

– Az üdülőhasználati szerződések határozott időre, javarészt 99 évre köttetnek, hogy maga az üdülőegység a kiválasztott hétre úgy működjék, mint egy tulajdonjog. E jogot ugyan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni nem lehet, ám szabadon elidegeníthető és örökölhető. A szerződést az időben meghatározott jellege miatt – szerződésszegés esetét kivéve – felmondani nem lehet és a jogról történő lemondás sem lehetséges – tájékoztatta lapunkat dr. Rumi Kriszta, a Helikon Utazási Iroda Kft. ügyvezetője. – Azok, akik el kívánják adni az üdülési jogukat, ezt minden további nélkül megtehetik, 2017 februárja óta nem szükséges már az üdülési joghoz tartozó részvényeket kibocsátó társaságok beleegyezése sem a jogügylethez.

Mi van abban az esetben, ha az üdülőjog tulajdonosa nem talál vevőt, de nem akar már a továbbiakban a jog tulajdonosa lenni? – Cégcsoportunk az elmúlt években sokféle megoldást kínált fel, hogy a klubtagok az üdülőhasználat időtartamát lerövidítsék, a szerződéseket a megváltozott igényeiknek megfelelően átalakítsák, sőt azokat – rendkívül indokolt esetben – bizonyos feltételekkel megszüntessék.

– Nem javasoljuk, hogy olyan közvetítő cégekhez forduljanak, amelyek az üdülési jog átvételét vagy más személynek történő eladását bármilyen jogcímen fizetendő összeghez kötik. Ezek a társaságok vételárat nem fizetnek, ám tetemes megbízási vagy közvetítői díjat kérnek el.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában