Helyi közélet

2018.07.05. 10:30

Tudással és ösztöndíjjal gazdagodnak az ápolók

Nyíregyháza - Terv készült a kórházi szakemberhiány megelőzésére.

Nyíregyháza - Terv készült a kórházi szakemberhiány megelőzésére.

Az épületek felújítása és a gyógyításhoz szükséges eszközök beszerzése a színvonalas gyógyítás elengedhetetlen feltételei. A kórházi körülmények javításával párhuzamosan az egészségügyi intézmények humán erőforrásának biztosítása, a szakemberhiány pótlása az elmúlt évek legnagyobb kihívásának számított a kórházak életében. Az országos helyzetkép régóta ismert: a keletről nyugatra vándorlás bár csökkent, de teljesen megállítani nem lehet, az egészségügyben dolgozók külföldön, vagy itthon a gazdaságilag fejlettebb régiókban keresik a boldogulást.

Még nincsenek gondok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kórházai szerencsés helyzetben vannak, megfelelő létszámú és összetételű orvosi és szakdolgozói gárdával rendelkeznek, az üres álláshelyeket fel tudják tölteni, viszont a jövőre is gondolni kell. Ez volt a vezérfonala a Jósa András Kórház képzéseiről tartott sajtótájékoztatónak.

– Nincs óriási szakemberhiány megyénk kórházaiban, de látjuk a problémát, ami alól nem bújhatunk ki a jövőben. Elöregedik a szakma, az ápolók és szakasszisztensek tekintetében a korfa azt mutatja: 7-8 év múlva lennénk igazán bajban, a komoly szak­ápolói hiányra felkészülve a kórház saját képzési programot dolgozott ki, így gondoskodunk a különböző területek szakember-utánpótlásáról – kezdte a sajtótájékoztatót dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

2012-től folyamatosan biztosítottak a források erre a célra, évente 40–50 ápoló vesz részt a képzéseken, eljutott a program oda, hogy az idén ösztöndíjat is kapnak azok, akik vállalják a tanulást, a szakmai fejlődést.

Régiós szintű képzőhely

– Akkreditált képzőhelyként jelenleg 13 különböző szakmában vagyunk jogosultak önálló oktatási tevékenységre, amelyben saját orvosaink és az ápolói kar is részt vállal.

Az elmúlt hetekben indultak el saját képzési telephelyünkön a felnőtt intenzív szakápoló, geriátriai és krónikusbeteg- szakápoló, műtéti szakasszisztens, műtőssegéd-gipszmester, sugárterápiás szakasszisztens, fertőtlenítő- sterilizáló kurzusaink – sorolta a főigazgató, s hozzátette: a speciális területeken országos szinten nincs elég szakember.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában