Helyi közélet

2018.07.06. 15:21

Utakés utazók

Már az ókorban tudták a rómaiak, hogy mennyire fontos a birodalmat átszövő úthálózat. M. Magyar László jegyzete.

Már az ókorban tudták a rómaiak, hogy mennyire fontos a birodalmat átszövő úthálózat. M. Magyar László jegyzete.

A jó minőségű, tartósan megépített és gondosan karbantartott utakra szükség volt a tartományok katonai irányítása és a közigazgatás működtetése miatt, de az úthálózat segítette a hírközlést és a kereskedelmet is. Mindez akkor jutott az eszembe, amikor a napokban megyénk alsóbb rendű útjain az autóval a kátyúkat kerülgettem, a megkopott aszfalton lépésben haladtam.

Meglehetősen sok idő eltelt az ókor óta, nagyot változott a világ, azonban még mindig az utak játsszák a főszerepet továbbra is a közlekedésben, a kereskedelemben és az idegenforgalomban. Vajon azok a hazai és külföldi turisták, akikre ilyen utak várnak, mikor fognak majd megint visszatérni erre a tájra? A legközelebb más útvonalakat választanak, azonban akik az adott térségekben élnek – például Érpatak, Ludastó, Tiszadob, Rozsály, Zajta lakói –, ők kénytelenek továbbra is nap mint nap használni ezeket a rossz „aszfaltkígyókat”.

Lehetne rosszabb is a helyzet, nézzük csak meg a kárpátaljai közutakat! – próbálják néhányan viccesen elkendőzni megyénk útjainak problémáját. Ebben igazuk van, csakhogy azt mégse felejtsük el: a szomszédos országgal ellentétben hazánk immár tizennégy éve az Európai Unió tagja…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában