Helyi közélet

2018.07.31. 08:48

Víz nélkül ne induljunk útnak!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tartós meleg megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tartós meleg megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt.

Még a csapból is jó tanácsok folynak ilyenkor, hőségriadó idején, hogyan védekezzünk az ártalmas napsugarak ellen, mit együnk, mit tegyünk. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, miként igyekeznek elviselhetőbbé tenni a nagy meleget, megelőzni a rosszulléteket a munkaadók, szolgáltatók, s hogy viselik a hőséget a szabadban dolgozók.

A nagyobb állomásokon ingyen ásványvizet nyújt utasainak a MÁV-START. A nyíregyházi állomáson az elkövetkező napokban – amíg az időjárás indokolja – 10 és 17 óra között kaphatnak hűsítőt a vonatokra várakozók. A közlekedési cég ugyanakkor azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását – tájékoztatta lapunkat a cég kommunikációs igazgatósága, hozzátéve: a vasúttársaság a járművek karbantartása során különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.

Korlátlan mennyiségben

Amikor a külső hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 Celsius-fokot, a légkondícióval ellátott kocsikban 28-30 Celsius-fok az előírás.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára is biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók védőfelszerelést, fényvédő krémet, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt kapnak, rendkívüli helyzet esetén pedig az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések lépnek életbe.

– Kedves, figyelmes gesztus ez a vízosztás a MÁV-tól – jegyezte meg elismerően hétfőn a kisunokájával Nyíregyházáról Budapestre tartó Erdei Istvánné Edit, aki elárulta: előfordult már, hogy utazás közben rosszul lett a hőség miatt, a klímától viszont hamar megfázik, ezért nem szívleli a „túlhűtött” helyiségeket sem.

Molnár Sándor Balkányban és környékén gazdálkodik, a dinnye nagy részét már betakarították, most a paprika van a fókuszban. – Ilyen forróságban átütemezzük a munkát. Reggel 5 órakor indulunk és legfeljebb 13 óráig dolgozunk, a melóba pihenőket is beiktatunk, többet és hosszabbat, mint általában. Sok folyadékot, ásványvizet viszünk magunkkal a földekre, nehogy valaki kiszáradjon – fogalmazott lapunknak a balkányi gazda, majd hozzátette: jelenleg 21 dolgozót foglalkoztat, olyanokat, akik „nem ma kezdték a szakmát”, tehát tisztában vannak azzal, mire kell figyelni hőségriadó idején. – Mindenki rövidnadrágban és pólóban szedi a paprikát. Van, aki bekeni magát naptejjel – mondta Molnár Sándor. – Egyszer-egyszer előfordult egy kis leégés, de szerencsére semmi komolyabb nem történt a munkásaimmal – zárta a gazdálkodó.

Nő a rosszullétek száma

A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint figyelmetlenebbek. – Ilyenkor nő a reakcióidő és a rosszullétek száma is. A hőség egyeseknél tompaságot, másoknál ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket – mutatott rá dr. Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

KM


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhető légkondicionált helyiségek

Baktalórántháza: polgármesteri hivatal

Géberjén: Jót s Jól Egyesület

Győrtelek: polgármesteri hivatal

Ibrány: Ibrányi László Művelődési Központ és Könyvtár

Kántorjánosi: szociális Intézmény

Kisvárda: Lidl, CBA, Penny Market, Aldi, Tesco, Telegdi-középiskola, polgármesteri hivatal és rendezvényközpont

Mándok: városháza

Mátészalka: Tesco, Spar áruházak, polgármesteri hivatal, posta

Nagyhalász: művelődési ház

Nyírbátor: Tesco, Spar szupermarket, Penny Market áruházak

Nyíregyháza: Metro, Spar, OBI, Média Markt, Praktiker, Tesco áruházak, Korzó Bevásárlóközpont, NyírPlaza, házasságkötő terem

Nyírlugos: polgármesteri hivatal

Nyírtelek: Nyírteleki ÁMK

Nyírvasvári: Vasvári Pál emlékház

Tiszavasvári: Találkozások Háza

Tuzsér: Lónyay Menyhért Általános Iskola

Vásárosnamény: Hotel Kovács, Winkler ház, Spar, Penny, Tesco áruházak, Alfiker, Marianna Center

Záhony: városháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában