Helyi közélet

2018.08.05. 09:09

A gasztrotúra édes élményei

Mándok - Történelmi környezetben, a mándoki Forgách-kastélyban kel majd életre cukrászati örökségünk.

Mándok - Történelmi környezetben, a mándoki Forgách-kastélyban kel majd életre cukrászati örökségünk.

Czóbel Minka költőnő a mándoki Forgách-kastélyban töltött napjairól azt írta: „Minden örömöm Mekkája”. A mai utazó sem írhatna mást, hiszen a gyönyörűen felújított épület nem csak a település, de a megye egyik ékessége is. A kastély, köszönhetően egy határon átnyúló pályázatnak, hamarosan újabb turisztikai attrakcióval csalogatja majd Mándokra a turistákat: felkutatják és bemutatják a gasztro-kulturális értékeket, a cukrászati örökség pedig életre is kel, azaz a finomságokról nem csak olvasni lehet, de meg is lehet kóstolni őket.

A cél a cukrászati értékek felkutatása és megőrzése." Szabó István

Tematikus útvonal

Az 1793-ban épült kastély, ami szinte teljesen leamortizálódott az elmúlt évtizedek során, mára visszanyerte régi fényét, a műemlék épület újra az elegancia és a főúri életérzés megtestesítője lett. A renoválás alatt nagy gondot fordítottak a korhű állapotok visszaállítására, így a küszöbön átlépő vendég úgy érzi, visszacsöppent a XVIII.

századi grófok világába. Ez a békebeli hangulat a jövő ősztől tovább erősödik, hiszen akkor adják át azt a kerti fogadóépületet, amelyben a korabeli gasztronómia, azon belül is a cukrászat kel életre. A fejlesztésről tartott pénteki tájékoztatón elhangzott: a Mándok Község Műemlékeinek Megmentéséért Egyesület a galántai Esterházy-kastéllyal együtt valósítja meg a pályázatát, amelynek célja a gasztro-kulturális értékek felkutatása és megőrzése. Az egyesület elnökétől, Szabó Istvántól megtudtuk: szerették volna tovább bővíteni szolgáltatásaik palettáját, így találtak rá a cukrászati témájú pályázatra, amely tökéletesen beilleszthető a kastély múltjába, jelenébe.

– Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a főúri kastélyokban megjelenő francia cukrászat később a paraszti konyhákban is teret nyert, ennek hatására a Felvidéken a XVIII. században már nagy számban voltak jelen a vásárokon mézeskalácsosok, cukorkások, ostyások, hogy azután helyet adjanak a híres cukrászoknak, akik már nem vándoroltak a portékájukkal, hanem helyben kínálták azokat. A cukrászat történetének e jelentős fordulata tetten érhető az előkelő udvarok szakácskönyveiben és a falusi lakodalmas receptúrákban egyaránt. Ezt a jelenséget attraktívan be lehet mutatni a projekt keretében az alapanyag-használat, az eszközök, a belsőépítészet és a kapcsolódó szokások szempontjából is. A cél a galántai Esterházy-kastélytól a mándoki Forgách-kastélyig húzódó gazdag cukrászati kultúra rekonstruálása és bemutatása a tematikus útvonal mentén. Felkutatjuk a cukrászati örökség emlékeit, majd a feldolgozásukat követően a gyűjteményt élményszerűen mutatjuk be: a finomságokról nem csak olvasni lehet majd, de meg is lehet őket kóstolni.

Korhű enteriőr és kínálat

– A turisztikai attrakció útvonalának két végpontja Galánta és Mándok. A szlovák településen felújítják a kastély egyik tornyát, a Forgách-kastély park­jához tartozó területen pedig jövő őszre elkészül egy új épület. Ez utóbbi két részből áll majd: az egyikben kap helyet a 620 négyzetméter alapterületű bemutatótér, amely rendezvényeknek, bemutatóknak, tematikus workshopoknak ad otthont, a másik részben pedig szociális blokk és egy 120 négyzetméteres gasztrobemutató-tér kap helyet. A túraútvonal állomásain vándorkiállításokat tervezünk egy mobil kiállító-bemutató tér segítségével, mely egy mobil cukrászda jellegzetes enteriőrrel és korhű kínálattal. Ezen felül egy receptúra-gyűjtemény is készül, a kiadvány többek között a gasztronómiai túraútvonalat ismerteti öt nyelven. – tette hozzá Szabó István.

- SZA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában