Helyi közélet

2018.08.22. 09:31

A gazdák kitartanak: Huszonöt forint alatt nincs ipari alma!

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Folyamatosan gyülekeztek a megyei almatermesztők az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejárata előtt kedd reggel. A gazdák azért tiltakoztak, mert nevetségesnek és megalázónak tartják az ipari alma felvásárlási árát.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Folyamatosan gyülekeztek a megyei almatermesztők az osztrák Austria Juice vásárosnaményi telephelyének bejárata előtt kedd reggel. A gazdák azért tiltakoztak, mert nevetségesnek és megalázónak tartják az ipari alma felvásárlási árát.

A gazdálkodók már a múlt héten, az Austria Juice ­anarcsi telephelyénél is hangot adtak nemtetszésüknek, kedden az osztrák tulajdonú almafeldolgozó vásárosnaményi üzeménél találkoztak, s tiltakoztak a 13 forintos felvásárlási ár ellen. Volt, aki csak azért hozta el az almáját, mert arra szerződés kötelezte, de a kapuban az ár hallatán visszafordította a traktort és a pótkocsikat. A demonstráción jelen volt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke is.

– Jó, hogy ennyien itt vagyunk, bár jobb lett volna más körülmények közt találkoznom a megyei gazdatársadalommal. A MAGOSZ már egy hónapja elkezdte az egyeztetést a feldolgozókkal, már akkor is több érdekes dologgal találkoztunk, látszott, érződött, hogy a feldolgozók összezárnak. Számomra ez a kartellgyanú lehetőségét is felveti, de ez csak gyanú. Azt viszont biztos forrásból tudom, hogy az ausztriai és a német cégek 8–12 eurócentért veszik át az ipari almát. Úgy tűnik, a mi gazdáinkkal akarják megfizettetni az ottani alma felárát – fogalmazott a keddi vásárosnaményi gazdatüntetésen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, aki kiemelte: 25 forint alatt nincs ipari alma, az Austria Juice által meghirdetett 13 forint jóval az önköltség (permetezés, szedés, rakodás, beszállítás) alatt van.

Elengedhetetlen az összefogás

– Tisztességes áron kell eladni az almát, éppen ezért ma délután összeülünk az agártárca képviselőivel, holnapra pedig ígéretet kaptunk arra, hogy a feldolgozóval is egyeztethessünk. Elengedhetetlen az összefogás, nem szabad hagyni, hogy önköltség alatt vigyék be a gazdálkodók az almát. A jövőben egy járható út létezik: létre kell hozni egy termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemet – mondta Jakab István MAGOSZ elnök.

Vass Albert közel 25 tonna Reglindis fajtájú almát hozott a vásárosnaményi feldolgozóüzembe, lapunknak azonban leszögezte: csakis azért, mert erre szerződés kötelezte.

– Itt voltam 8 órakor, ahogy kellett, itt volt az alma is, de 13 forintért nem fogom leadni. Eleget tettem a szerződésben foglaltaknak, de ez az ár egyszerűen nevetséges. Ha most azt mondja a feldolgozó, hogy 25 forint, már viszem is be, de így… A Reglindis korán érik, főleg ebben a forróságban, nincs sok időm. Így is vagy 1500 mázsa alma fekszik a fa alatt, mert ebben a melegben már megérett… Ha jól tudom, a lengyeleknek sikerült 10 eurócentes árban megállapodniuk, de ehhez kellett az ottani kormány segítsége is – fogalmazott a gulácsi gazdálkodó.

– Jövőre isten bizony ki fogom húzni a fákat! Ilyen árak mellett mit csináljak? – tette fel a költői kérdést a vajai Pető István, akinek 560 Reglindis fajtájú almafája van. – Ebben a melegben már úgy hullik, mint a záporeső. Felszedni? Ezek szerint semmi értelme… A napszámot miből fogom kifizetni, ha ilyen árat kapok az almáért? Kormányszintű beavatkozásra volna szükség, ahogy Lengyelországban – panaszkodott a vajai férfi.

Elmegy a lelkesedés

A vásárosnaményi Nagy Miklós is elkeseredett hangot ütött meg. – Amióta az eszemet tudom, almával foglalkozom, jelenleg 30 hektáros ültetvényem van. Az első fákat még 1996-ban telepítettem. Amennyire lehet, lelkes vagyok, de ilyen árak mellett nincs semmiféle jövője az ágazatnak. Tudom, hogy az alma ára ingadozik, de hogy ennyire… Nekem egy jó közepes termésem lett, de mit ér, ha ilyen megalázó árakkal jön ki a feldolgozó? Nem csak a pénzünket, hanem a lelkesedésünket is elveszik. Sajnos ennek a feldolgozónak ármeghatározó szerepe van itt a régióban, nem véletlenül ő jött elő először az árakkal – taglalta a problémákat Nagy Miklós, aki szerint a jó példa Dánia – ott szövetkezeti formában működnek a feldolgozóüzemek. A beszélgetés végén Nagy Miklós igyekezett pozitívan megközelíteni a helyzetet.

– Szerencsére van civil foglalkozásom is, autószerelő vagyok. Azt szoktam mondani: az almatermesztők közt én vagyok a legjobb autószerelő, az autószerelők közt a legjobb almatermesztő – tréfálkozott a vásárosnaményi gazda.

Nincs valódi jövőkép

– Beregsurányban van nyolc hektár almánk. Mind a három fiam agrármérnök, szeretnének itthon maradni, de ezzel az árral nem gondolom, hogy látnának az ágazatban bármiféle jövőképet – mondta lapunknak D. Pethe István.


A fővárosban egyeztettek

A keddi vásárosnaményi demonstráció után egy szabolcs-szatmár-beregi különítmény a főváros felé vette az irányt, a delegáció tagjai közt volt (a teljesség igénye nélkül) Seszták Oszkár, dr. Tilki Attila, Bakti János, Bori Vilmos, Szakszon Ernő és Jakab István, a MAGOSZ elnöke. A küldöttség tagjai Nagy István agrárminiszterrel ültek tárgyalóasztalhoz kora délután.

A fejleményekről Bakti János tájékoztatta lapunkat.

– Nagy István teljes támogatásáról biztosította a megyénk beli gazdákat. Konkrét kormányzati lépések csak a szerdai egyeztetés után várhatóak, ugyanis ekkor találkozunk az Austria Juice vásárosnaményi termelési igazgatójával, Klaus Müllerrel. Bízunk benne, elégedetten állhatunk majd fel az asztaltól.


[related-post post_id="3958600"]

[related-post post_id="3957868"]

[related-post post_id="3950925"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában