Helyi közélet

2018.08.27. 11:23

A kisvárdai férfi nem emlékezett rá, hogy felakasztotta magát a padláson- Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. augusztus 29., vasárnap

Eldőlt a vita Tiszabűd és Nyírvasvári között

Lapunk is foglalkozott korábban azzal a vitával, amely Tiszabűd és Nyírvasvári községek között folyt Vasvári Pál születési helyének megállapítása körül. Magunk is meg­győződhettünk arról, hogy a hiteles adatok Tiszabűd javára döntik el a vitát. Mint legutóbb értesültünk, a miniszterelnökség centenáris osztálya is foglalkozott a kérdéssel és az előterjesztett bizonyítékok alapján kimondotta a döntést: Vasvári Pál Tiszabűd szülöttje. A község a főjegyző és a tanító vezetésével már meg is kezdte a centenáris ünnepségek előkészítését.

Halottakat ástak ki a temetőben

A szamosangyalosi református egyház presbitériuma nevében tett feljelentést a lelkész kegyeletsértés miatt. Feljelentésében előadta, hogy a temetőben egy sírt kiásva találtak, mellette a földön egy koponya és egy lábszárcsont hevert. A nyomozás során megállapították, hogy a temető széléből nagy területen földet termeltek ki, és az egyik fuvaros ásás közben megsértette a sírt. A kegyeletsértő ellen bűnvádi eljárás indult.

1948. szeptember 1., szerda

„Nem emlékszem rá, hogy felakasztottam magam”

F. I. kisvárdai lakos házának padlásán felakasztotta magát. Felesége még idejében észrevette, hogy mit csinált a férje, és szinte az utolsó pillanatban levágta a kötélről. F. I.-t kórházba szállították. Amikor a rendőrség közegei ki­kérdezték, kijelentette, nem tudja, miért akasztotta fel magát, s még arra sem emlékszik, hogy öngyilkos akart lenni.

Hatvan éve írtuk

1958. augusztus 27., szerda

Szatmárcseke nagy ünnepe

Vasárnap, Kölcsey Ferenc halálának 120. évfordulóján avatta fel a nagy költő szobrát és áldozott a múlt század nagy haladó hazafia emlékének Szatmárcseke és Szabolcs-Szatmár népe. Amikor a helyi énekkar ajkán felhangzottak a Himnusz hangjai, már zsúfolásig megtelt a szobrot körülvevő kert, ahol valaha Kölcsey lakóháza állott. „Kölcsey szelleme ma is él. Nem csak mi áldozunk emlékének, a rádió és a sajtó útján ideirányul az egész nemzet figyelme” – mondotta avatóbeszédében Orosz Ferenc, a megyei pártbizottság titkára, a Hazafias Népfront megyei bizottságának elnöke, majd átadta Berki Nándor alkotását Szatmárcseke községi tanácsának és népének. Nagy Ernő, a községi tanács elnöke vette át a szobrot azzal az ígérettel, hogy Kölcsey haladó szelleme lesz Cseke útmutatója a szocializmusért vívott harcban.

1958. szeptember 2., kedd

Hatalmas tömeg a nyíregyházi repülőnapon

Harmincezernél több ember várta az izgalmas bemutatót a nyíregyházi repülőnapon. Másodpercnyi pontossággal kezdődött a műsor. Alig tűntek el az első gépek, különös madár szökkent az égre: meredeken ívelt felfelé a szovjet helikopter. A nyíregyházi közönség eddig még nem gyönyörködhetett a modern technika vívmányában, a jövő légitaxijában. A helikopter előnyös tulajdonságainál fogva csakhamar meghódítja majd a levegőt, megkönnyíti a közlekedést. A bemutatója végén kedves meglepetésben részesítette a személyzet a közönséget: búcsúzóul virág­esőt zúdított a magasból a tömegre.

Ötven éve írtuk

1968. augusztus 31., szombat

Készül a nyíregyházi telexközpont

Befejeződtek a nyíregyházi telex-távgépíróközpont építőipari munkái; a jövő héten a műszaki szakemberek megkezdik a szerelést. A terv szerint az év végéig felavatják az új központot. Gyorsabb és olcsóbb lesz a távgépírás és újabb előfizetőket kapcsolhatnak be.

Negyven éve írtuk

1978. augusztus 30., szerda

Paradicsomfagylalt

Elkészült a zöldségfagylaltpor szabványa, ennek nyomán hamarosan megkezdődhet a paradicsom-, a paprika-, a sárgarépa- és a zellerfagylalt gyártása. Két éve kezdődött a zöldségfagylaltpor előállítása, az újfajta ízeket a kóstolókon a közönség szívesen fogadta. A világviszonylatban is új termékre azonban nem volt a minőségét, ízét meghatározó előírás, ezért a gyártók felkérésére a Magyar Szabvány­ügyi Hivatal kidolgozta a követelményeket. A tervek szerint évente 20–30 vagon zöldségfagylaltpor készül majd.

1978. szeptember 1., péntek

Szállítási csúcs Záhonyban

Év végéig még 6 millió tonna áru – koksz, vasérc, műtrágya, fa, pala, iparcikkek, mezőgazdasági termékek és gépkocsik – átrakása és elszállítása vár a záhonyi átrakókörzet vasutasaira. Az egy nap alatt 47 ezer 349 tonnás teljesítmény sejteti: megkezdődött a szállítási csúcs a körzetben. A hagyományos munkaverseny-kapcsolatok keretében az idén első ízben versenyeznek a záhonyi gépi rakodási főnökség dolgozói a szovjetunióbeli kollégáikkal. KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában