Helyi közélet

2018.08.03. 13:16

A kórusvilág központja lesz Nyíregyháza

Nyíregyháza - Japánból, Kínából és Dél-Koreából is érkeznek fellépők.

Nyíregyháza - Japánból, Kínából és Dél-Koreából is érkeznek fellépők.

Az idén ismét megrendezik a megyeszékhelyen a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzust, így augusztus 15–21. között Nyíregyháza lesz a kóruszenei világ központja.

A kezdetekkel kapcsolatosan korábban Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus kórusintézmény igazgatója elmondta: kórusaik olyan sok külföldi és hazai fesztiválon vettek részt, hogy felvetődött a gondolat: Nyíregyháza kultúrát szerető közönsége is megérdemelne egy nemzetközi fesztivált. Az ötletet tett követte, s az idén immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a fesztivált és kísérő rendezvényét, a karvezetői mesterkurzust a Kodály Zoltán Általános iskolában. Az elmúlt időszakban újabb és újabb elemekkel bővült a program, az új Kodály-iskola épülete pedig segítette a lehetőségek kiaknázását. A zenekedvelők az idén sem maradnak kiváló hangversenyek nélkül: lesz folklór­est Nyíregyháza főterén, a megye napja a megyeháza dísztermében, gálakoncert a Continental Arénában. A hagyományokhoz híven a kórusmuzsikát vidékre is elviszik, ebben az évben Gyürén, Kisvárdán, Nyírbátorban, Nyírbogáton, Tiszadadán, Rakamazon és Vállajon lesz egy-egy koncert.

Dél-Afrika is képviselteti magát

Az idei fesztivál fellépői egymástól eltérő zenei kultúrákat jelenítenek meg, hiszen érkeznek fellépők többek között Argentínából, Dél-Afrikából, Japánból, Dél-Koreából, Kínából, a Fülöp-szigetekről, mint ahogy Európa több országából és természetesen hazánkból is – a fesztiválon a Cantemus Kóruscsalád valamennyi együttese színpadra lép.

KM

A fesztivál programja és a résztvevő kórusok

Augusztus 15., szerda

20 óra: Jótékonysági hangverseny (Nyíregyháza, római katolikus templom)

Augusztus 16, csütörtök

16 óra: Fesztiválhangverseny (Nyíregyháza, Zsinagóga)

20 óra: Nyitóhangverseny (Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola)

Augusztus 17., péntek

11 óra: Megyejárás megnyitója (Nyíregyháza, megyeháza díszterme)

17 óra: Fesztiválkoncert (Kazincbarcika, Szent Család római katolikus templom)

18 óra: Fesztiválkoncert (Gyüre, református templom, Nyírbogát, református templom, Tiszadada, református templom, Vállaj, római katolikus templom)

19 óra: Kontinensek hangjai (Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola)

Augusztus 18., szombat

20 óra: Fesztiválhangverseny (Nyírbátor, református templom)

20 óra: Folklórest (Nyíregyháza, Kossuth tér)

Augusztus 19., vasárnap

10 óra: Minősítő verseny (Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola)

18 óra: Fesztiválhangverseny (Tokaj, kulturális konferencia-központ)

19 óra: V4-ek hangversenye (Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola)

Augusztus 20., hétfő

19.30: Gálakoncert (Nyíregyháza, Continental Aréna)

Augusztus 21., kedd

18 óra: Karvezetői mesterkurzus zárókoncert (Nyíregyháza, Kodály Zoltán Általános Iskola)

Résztvevő kórusok

San Juan Akadémiai Kórus (Argentína), Donghua Egyetemi Kórus (Kína), Fény Gyermekkar (Japán), Hail Mary the Queen Gyermekkar (Fülöp-szigetek), Kispesti Vegyeskar – Gyöngyvirág (Budapest), Melodiya Gyermekkar (Oroszország), Nieuw Amsterdams Gyermekkar (Hollandia), Pilgrim Gyermekkar (Dél-Korea), Rutafa Kórus (Pécel), Stellenbosch Egyetemi Kórus (Dél-Afrika), Lark Gyermekkar (Kína), Voces Kamarakórus (Szlovákia), Technik Akademic Vegyeskar – Szlovákia Vox Iuvenalis Kórus – Csehország, Puellae Orantes Leánykar – Lengyelország, Cantemus Fiúkórus, Cantemus Gyermekkar, Cantemus Ifjúsági Vegyeskar, Cantemus Vegyeskar, Pro Musica Leánykar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában