Helyi közélet

2018.08.07. 10:33

Adománnyal segítik a gyermekrehabilitációt

Nyíregyháza - Civilszervezetek támogatják a gyerekek gyógyulását.

Nyíregyháza - Civilszervezetek támogatják a gyerekek gyógyulását.

A Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának „Kérlek segíts… Alapítványa” évtizedek óta segíti az osztály munkáját, az itt gondozott, kezelt gyermekek gyógyítását és gyógyulását. Most négy alapítvány felajánlásának köszönhetően ötmillió forintot fordíthattak arra, hogy táborokat szervezzenek és új, a rehabilitációban fontos eszközöket szerezzenek be.

Betegfigyelő monitorok

– Olyan teszteket tudtunk beszerezni, amelyek már csecsemőkortól mérik a gyermekek mozgási és értelmi képességeit. Az adatok ismeretében pedig személyre szabott, egyedi fejlesztési tervet tudunk felállítani – magyarázta dr. Kántor Katalin, a gyermekrehabilitációs osztály vezető főorvosa. A két speciális betegfigyelő monitor különlegességét pedig az adja, hogy már újszülött kortól képes az életfunkciókat, vitális paramétereket monitorozni, a betegágy mellett ez a készülék nélkülözhetetlen, hiszen azonnal látjuk az eltéréseket és tudunk rá reagálni – tette hozzá a főorvos, s megjegyezte: az utóbbi időben megnőtt az intenzív osztályról kikerülő, akut rehabilitációs ellátást igénylő gyermekek száma, ezért nagyon fontos ez a két monitor.

Nyolc tábor

– Az idén nyolc tábor szervezésére volt lehetőségünk – mondta dr. Pethő Ágnes, az alapítvány kuratóriumának elnöke, az osztály volt osztályvezető főorvosa. – Öt már befejeződött, jelenleg tart a konduktív táborunk, s augusztusban még két táborba várjuk a gyermekeket, de nemcsak őket, hiszen nagy sikere van a családi táborunknak, ahol a szülők úgy tölthetnek el egy hetet, hogy nem kell a mosással, főzéssel foglalkozniuk. De lehetőségünk volt arra is, hogy külső táborozáshoz adjunk támogatást a gyerekeknek, akik így kortársaikkal tölthettek el egy-egy hetet. A rehabilitáció célja az, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba, integrálódjanak.

Az adományozó alapítványok képviseletében dr. Dolinay Eszter kurátor és dr. Francz Monika, a kórház orvosigazgatója is a gyermekrehabilitáció fontosságát emelte ki.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában