Helyi közélet

2018.08.04. 08:19

Ahol a lengyel-magyar: kempingbarát

Nyíregyháza - A lengyel Tomas Kasza tizedik alkalommal jár a megyeszékhelyen, vasárnapig maradnak.

Nyíregyháza - A lengyel Tomas Kasza tizedik alkalommal jár a megyeszékhelyen, vasárnapig maradnak.

Felnőtt fejjel talán azt gondolnánk, hogy eltűnt a kempingezés romantikája, de a sóstói kempinget felkeresve saját szemünkkel győződhettünk meg arról, hogy ez korántsem igaz.

– Főként Lengyelországból és Szlovákiából látogatnak el hozzánk. Úgy látom, hogy még mindig van „feeling”-je a sátorozásnak – mondta lapunknak a recepciósként dolgozó Posta Viktória.

– Én már legalább a tizedik alkalommal járok Nyíregyházán, a szüleim jó példával jártak előttem, velük együtt kedveltem meg a várost. Vasárnapig maradunk a családdal. Emlékszem, hogy innen nem messze, a sóstói víztorony alatt nagyon finom fagyit adnak. – mondta lapunknak a 30 éves, Rzeszów-ból érkező Tomas Kasza.

A megkérdezett vidéki kempingek is arról számoltak be, egyre népszerűbb a sátorozás, sok a vendégük.

Nyugodt szívvel állíthatjuk: „a lengyel, magyar – két jó barát” szlogen nem csak egy üres frázis.

Péntek délben ugyanis egy sóstói kempingben jártunk, ahol a tűző napnál (volt vagy harminckét fok…) is világosabbá vált: a lengyelek tényleg szeretnek minket, legalábbis nálunk kempingezni mindenképp.

Finom a fagylalt

– Én már legalább a tizedik alkalommal járok Nyíregyházán, a szüleim jó példával jártak előttem, velük együtt kedveltem meg a várost. Vasárnapig maradunk a családdal, szeretnénk úszni egyet itt, a szomszédos tóban, és meglátogatni az állatparkot – mondta a harmadik ikszet taposó Tomas Kasza, aki két esztendős kisfiával, Mikolajjal, feleségével, Kasiaval, illetve sógornőjével, Agaval és annak gyermekével, Michallal érkezett meg péntek délben a megyeszékhelyre.

– Emlékszem, hogy innen nem messze, a sóstói víztorony alatt nagyon finom fagyit adnak. Természetesen nem csak a fagylalt miatt kocsikáztunk el idáig, hanem azért, mert az itteni árak nem magasak, a kempinghez pedig közel van a strand – mondta a Rzeszów-ból érkezett családfő.

A villáminterjú után elköszöntem lengyel ismerőseimtől, hiszen gyorsan a tudtomra adták, szeretnének mihamarabb megfürdeni a tóban, a sátrukat csak azután fogják felállítani. Nem volt mit tenni, búcsút vettünk egymástól, én pedig felkerestem a recepciót. Hozzáteszem: útközben magyar autót nem is nagyon láttam, annál inkább kénytelen voltam kerülgetni a lengyel és a szlovák rendszámú gépjárműveket. A nyári munkán lévő, mindössze huszonhárom esztendős Posta Viktória készséggel, és a korát meghazudtoló határozottsággal válaszolt kérdéseinkre, s beszélt eddigi tapasztalatairól.

– Ez itt a harmadik nyaram. Inkább külföldről látogatnak el hozzánk, főként Lengyelországból és Szlovákiából. Angolul meg németül alapszinten beszélek, ez pedig éppen elég ahhoz, hogy megértessem magamat a kempingezőkkel. Úgy látom, hogy még mindig van „feeling”-je a sátorozásnak. Sőt, járt már nálunk olyan nyíregyházi család, akik csak azért jöttek ide, mert a gyerekek mindenképpen kempingezni akartak – mondta lapunknak a recepciósként dolgozó Viktória, aki szerint a vendégeik szemében a fő attrakció az állatpark, de a helyi park­fürdő is nagyon népszerű. – Volt olyan kempingezőnk is, akinek az volt a legfőbb vágya, hogy felkereshesse a nyíregyházi KGST-piacot – tette hozzá az kemping recepciósa, aki elmondta azt is: körülbelül 300 vendégnek tudnak szállást biztosítani, azaz 50–60 sátrat lehet felverni a kemping területén.

Főleg a kajakosok, evezősök

A gergelyiugornyai Tisza-parton a folyamatosan megújuló üdülőközpontban az idén nyártól ismét lehet kempingezni.

– A ’80-as, ’90-es években népszerű kempingezős életformát egyre többen fedezik fel, a határon innen és túlról érkezők, főleg a kajakosok, evezősök szeretik, hiszen a parttól pár méterre lévő üdülőközpontban biztonságosan helyezhetik el a hajóikat is. Ezen a nyáron a kajakosok mellett a kerékpáros vándortáborosok is birtokba veszik a gergelyiugornyai Tisza-partot, akik közel 600-an érkeznek július-augusztusban – tudtuk meg Liptákné Juhász Anikótól, a Tourinform iroda vezetőjétől.

Az ország minden részéről érkeznek

– Mihelyst megérkezett a hőség, strandunk színültig megtelt vendéggel, a kempingünk folyamatosan foglalt, nem gondoltuk, hogy így lesz, mert a nyár eleji változékony időjárás miatt döcögve indult a szezon – mondta el lapunknak Nagy Viktor, a leveleki szabadstrand turisztikai referense. – Naponta átlagosan háromszázan is megfordulnak nálunk, felpörgött, beindult a szezon, a 25 fokos vízre nincs panasz, az aktív kikapcsolódásra vágyó vendégek is szép számban érkeznek hozzánk, s bár tudjuk, hogy a ma divatos aquaparkokkal nem tudjuk felvenni a versenyt, a gyerekek szórakoztatására a tó sekélyebb részén mégiscsak telepítettünk egy kis vízi vidámparkot. Az ország minden részéről érkeznek hozzánk kempingezők, de pontos összesítésünk nincs, hiszen a szezon vége még messze van – tette hozzá Nagy Viktor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában