Helyi közélet

2018.08.24. 09:11

Alma: kötik az ebet a huszonöt forinthoz

Szabolcs-Szamár-Bereg - A magyar kormány mindenben támogatja a szabolcsi gazdákat.

Szabolcs-Szamár-Bereg - A magyar kormány mindenben támogatja a szabolcsi gazdákat.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, megyénkben egymást érik a gazdatüntetések az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt. Ez nem véletlen, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található az országos termőterület jelentős része.

A múlt héten Anarcson gyűltek össze a gazdák, most kedden pedig Vásárosnaményban folytatódott a demonstráció: az osztrák tulajdonban lévő Austria Juice központi üzeménél tiltakoztak az almatermesztők, akik megalázónak és nevetségesnek titulálták a 13 forintos léalma felvásárlási árat.

A tüntetésekről mi is beszámolt: a gazdák végre összefogtak, és nem hajlandóak 25 forintos felvásárlási ár alatt bevinni az ipari almát.

Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere is állást foglalt az ügyben. Kifejtette: a magyar kormány mindenben támogatja a szabolcsi gazdákat.

Szerdán a megyei almatermesztőket képviselő delegáció le tudott ülni Klaus Müllerrel, az Austria Juica termelési igazgatójával, aki csupán annyit tudott biztosítani: a 13 forintos felvásárlási árat 15 forintra emelik. A MAGOSZ elnöke, Jakab István által vezetett delegáció azonban továbbra is ragaszkodott a gazdák anyagi érdekeit szem előtt tartó 25 forintos árhoz, így végül nem született hosszú távú megállapodás.

Sms-t kapott a gazda

Lapunkat megkereste id. Abonyi Ferenc. Az eperjeskei gazda a hét harmadik napján, azaz szerdán kapott egy sms-t az Austrai Juice-tól. A rövid szöveges üzenet tartalmát változtatás nélkül közöljük. „JH:AUSTRIA JUICE Hungary Kft. Ipari alma ar 2018. 08. 23-tol: hagyományos nettó 15 forint, RE fajta nettó 18 forint”.

– A telefonom szerdán délután, 17 órakor csörrent egyet, ekkor kaptam meg az Austria Juice felvásárlási ajánlatát sms-ben. Eszerint a hagyományos léalma árát 13 forintról 15 forintra emelték, a rezisztens fajtákét pedig 18-ra. Tavaly lefagyott az összes almám, nem volt profitom. 26 hektáron termesztek bioalmát, ezt most negyven forintért veszik meg, Csengerben pedig csipsznek 90-ért. Ez lehet, hogy jól hangzik, de tavaly jóval magasabb árakkal indult el az Austria Juice – mondta lapunknak id. Abonyi Ferenc.

Máshol ez nem így működik

Hozzátette: az előzetes szerződésekkel éppen az a baj, hogy a beszállítási időt ugyan meghatározza a felvásárló cég, ám a felvásárlási árat nem.

Erről id. Abonyi Ferenc úgy fogalmazott: a boltból sem lehet elvinni a növényvédő-szert úgy, hogy majd a felvásárlási ár megállapítása után fizetek. – Ez Olaszországban vagy Németországban nem így működik, hiszen ott a felvásárlási árról már az év elején megállapodnak a felek. Hogy mi a véleményem a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzemről? Azért nem látom túl sok értelmét, mert a sűrítmény úgy is a külföldi cégnél köt majd ki…

 


A 2018. év hazai piaci kilátásai

Az európai piacot 1/3-os piaci részesedésével ma már döntően Lengyelország határozza meg. Az elmúlt évek 3,5-4,0 millió tonna körüli lengyel terméséből 2,0-2,3 millió tonna volt az ipari alma, 1,7-2,0 millió tonna pedig étkezési alma. E mögött az áll, hogy rendelkeznek szűk 2,0 millió tonna – értékesítésig történő átmeneti és tartós – tároló-, illetve posztharveszt kapacitással, sűrítménygyártó kapacitásai pedig 2,0-2,5 millió tonna léalma feldolgozására biztosítanak lehetőséget. Ehhez a fedezet az idei termésből vélhetően meglesz: 1,0-1,1 millió tonna étkezési almát terveznek értékesíteni az export piacokon, 600 ezer tonna körüli a belső fogyasztás, 2,8 millió tonnát pedig a feldolgozóiparban látnak elhelyezhetőnek. Magyarország egy átlagos évben 550-600 ezer tonna almát termel, melyből kb. 150 ezer tonna szükséges a belföldi étkezési piac biztonságos ellátásához, frisspiaci exportra kerül 20-50 ezer tonna, a fennmaradó mintegy 350-400 ezer tonna alma pedig – részben minőségtől függetlenül is – iparilag dolgozzák fel. (forrás: fruitveb.hu)


Az étkezési alma ára is beszakadhat?

– Nem csak az ipari, de az étkezési alma ára is „beszakadni látszik – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Az elnök szerint az étkezési alma kilónkénti ára az áruházban 400 forint körül van, míg a termelőnél 70 forintba kerül. Hozzátette, hogy az étkezési alma 130 forintba került, és innen csökkent 70 forintra. Ez azt jelenti, hogy az ipari alma árának csökkenése magával húzza az étkezési alma árát is. Elmondta azt is, tárgyalásokat folytattak a legnagyobb felvásárlóval, aki végül két forinttal emelte volna meg az ipari alma jelenleg 13 forintos kilogrammonkénti átvételi árát, és ez elfogadhatatlan.

Jakab István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta azt is, a megoldást az jelenthetné, ha a gazdák rendelkezésére állna egy saját tulajdonú gyümölcsfeldolgozó üzem, így befolyásolhatnák az árakat. Hozzátette, hogy ennek előkészítését már megkezdték.


[related-post post_id="3959878"]

[related-post post_id="3957868"]

[related-post post_id="3950925"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában